НОВИНИ

Вредни ли са страшните приказки за децата?

2017-а е обявена за "Година на детската книга". Издателите отчитат увеличение на тиражите на българската литература за деца. Има ли подходяща възраст да въведем малките читатели в света на книгите и полезни ли са страшните приказки?

Благой Цицелков
от Благой Цицелков
19:45, 18.03.2017
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

Някога приказките идваха от екрана с любимия на поколения г-н "Педя човек, лакът брада". И противно на схващанията, днес децата отново имат нужда от детски приказки, но не ги получават.

Любов Миронова, автор и педагог: А най-много получават ходене на кино, на второ място е ходеното на театър, а чак на трето е четеното на книжки. Т.е. най-желаното се оказва недавано, като родителите вярват, че го компенсират, като заведат детето на кино или театър.

Според експерти ранната връзка на децата с книгите им помага не само да развият въображението си, но и да се научат да различават доброто и злото. А това е ключов момент при превенцията срещу насилието и агресията при подрастващите. А дори лошите герой в приказния свят на книгата имат своите добри уроци.

Капка Кънева, художник и илюстратор на книги: Според мен няма нищо толкова ужасно в това да се четат и страшни приказки. Не защото децата обръгват и закоравяват и свикват с агресията, а защото напротив- така те могат да се почувства по-силни.
Ирина Тенчева, телевизионен водещ: Страшните приказки са малко като junkfood-а, лошата храна, според мен рано или късно ще дойдат в живота им страшни истории, аз смятам, че докато мога, трябва да им ги спестявам.
Михаела Петрова, Национален център за книгата: Четенето е първата стъпка към общуването със собственото ни дете. То му помага не само в общуването му с нас, а и със света.

Добра тенденция е и факта, че през последните години има възраждане на интересът към нови български детски автори.

Михаела Петрова, Национален център за книгата: Нашата детска литература вече е адекватна на световните тенденции.

Защото децата се променят.

Валентина Стоева, фондация "Детски книги": Като говорим за ранно детско четене, това не означава да научим децата на 2 да четат, а ние като родители да им покажем, че ценим книгата и да създадем връзка с децата си през книгата.

Всеки ден разполагаме с 1440 минути. Според изследване на ООН, 15 минути четене на книги заедно с детето са напълно достатъчни за неговото добро развитие. Доказано е също, че децата на които са били четени книги като малки, постигат много по-добри резултати в училище.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Планинските спасители призоваха скиорите да карат само по пистите
Планинските спасители призоваха скиорите да карат само по пистите
Жители на район Панчарево отново на протест заради честото спиране на тока
Жители на район "Панчарево" отново на протест заради честото спиране на тока