НОВИНИ

Върнаха двете паметни плочи в Босилеград, отнети от сръбските власти

Сръбските власти в Босилеград върнаха двете паметни плочи с имената на жертвите от Босилеградския погром през май 1917г. Първата плоча беше отнета миналата година от полицията по нареждане на местната управа.

bnt avatar logo
от Ангелина Дочева
07:22, 27.06.2018
Чете се за: 00:40 мин.
По света

Тогава идеята на Културно информационния център беше да постави плочата в центъра на Босилеград за да се отбележат 100 г. от паметта на невинно избитите българи. Втората плоча пък беше задържана на 11 май т.г. от митническите власти на ГКПП "Рибарци-Олтоманци".

;

От Културно информационния център в Босилеград казаха, че проблемът с паметните плочи е бил поставен на срещата между президентите на Сърбия и България Александър Вучич и Румен Радев преди няколко дни в Димитровград. След разговора сръбските власти върнали плочите в Босилеград.

Иван Николов – председател на КИЦ-Босилеград: Надяваме се с този жест да е започнал един етап на българо-сръбските отношения, да започне решаването на проблемите на българското малцинство.
Радко Стоянчов: Няма нищо лошо, което да оскърбява сръбската държава с невинно избити жертви. Ние искаме просто тези плочи да ги сложим тука, за да помним нашата западно-покраинска история.

В момента двете паметни плочи се съхраняват в информационния център. От там ще възобновят административната процедура пред местната управа едната плоча да бъде поставена в центъра на Босилеград. Другата вероятно ще намери място в близкото с.Долна Любата, където са били избити част от българите преди 101 години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Безплатни пешеходни обиколки за туристи във Варна
Безплатни пешеходни обиколки за туристи във Варна
Има ли опасност от преливане на реките и язовирите заради поройните валежи
Има ли опасност от преливане на реките и язовирите заради поройните валежи