НОВИНИ

Втори ден продължава общонационална стачка в Париж

Ден втори от безсрочната общонационална стачка във Франция. И днес придвижването в и около Париж беше силно затруднено, по данни на приложение за трафика, задръстванията в района са били 350 км. Как приемат парижани и гостите на френската столица ситуацията и очертава ли се край на протеста?

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
18:36, 06.12.2019
Чете се за: 00:38 мин.
По света

Метрото и жп гарите в Париж и днес са празни. Не работят детски градини, засегнати от протестите са болниците, пощенските служби, полицията. Въпреки неудобството, хората подкрепят протеста.

И търсят алтернативи за придвижване - освен споделените коли, на почит са велосипедите и електрическите тротинетки.

Причина за недоволството е предлаганата от президента Еманюел Макрон пенсионна реформа. В момента във Франция действат 42 пенсионни схеми в частния и публичния сектор. Те дават различни възможности за ранно оттегляне от работа или допълнителни социални стимули. Предложението на администрацията на Макорн е да заработи универсална схема, базирана на точков принцип. Според мнозина анализатори обаче тя ще ощети много французи. А според синдикатите, предложението дори не е било обсъдено с тях.

Ив Вейрие, синдикален лидер: Искаме правителството да чуе и да разбере нуждата от връщане на масата за преговори, без предварителни условия. Това не бяха преговори. Беше ни казано, че системата е одобрена и ако искаме, можем да обсъдим как да я приложим. Но ние не одобряваме тази система.

Администрацията на Макрон се надява да избегне повторение на общата стачка от 1995 година. Тогава транспортните проблеми продължиха 3 седмици и доведоха до отказа на правителството от реформа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Оставиха в ареста извършителя на тежкото убийство край Бургас
Оставиха в ареста извършителя на тежкото убийство край Бургас
Водопадът Виктория пресъхва
Водопадът Виктория пресъхва