НОВИНИ

Втори тур на президентските избори в Словакия

Втори тур на президентските избори в Словакия. За президентския пост се състезават Зузана Чапутова и Марош Шефчович.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
08:30, 30.03.2019
Чете се за: 00:43 мин.
По света

Адвокат и активист без политически опит се изправя срещу дипломат и комисар на ЕС на втория тур на президентските избори в Словакия.

45-годишната Зузана Чапутова и 52-годишният Марош Шефчович са двамата кандидати, които достигнаха до балотажа днес. На първия тур на изборите Чапутова спечели убедителните 40,5 процента, а съперникът ѝ - 18,7 на сто.

Според анализатори резултатът ясно показва настроенията в Словакия - една година след убийството на разследващия журналист Ян Куциак и последвалите антиправителствени протести.

;

Чапутова е подкрепяна от настоящия президент Андрей Киска, който не се кандидатира за нов мандат.

Зузана Чапутова, кандидат за президент на Словакия: "Резултатът от първия тур ми дава огромен кураж, защото показва, че имам подкрепа в много региони на Словакия. Това е ясен знак, че преобладават хората, които искат промяна".

Марош Шефчович е подкрепян от управляващата партия Смер и може да получи гласовете на словаците, които предпочитат стабилността пред промяната.

Марош Шевчович, кандидат за президент на Словакия: "Първият тур беше истинско предизвикателство. Искам да благодаря на избирателите, които ме подкрепиха да стигна до втори тур".

Макар президентският пост в Словакия да е предимно церемониален, евентуална победа на Чапутова ще означава не само, че за първи път страната ще има жена-президент, но и че управляващата партия губи позиции за сметка на проевропейските и либерални партии.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мобилно приложение за деца с дислексия в Хърватия
Мобилно приложение за деца с дислексия в Хърватия
Бойко Борисов: ​Турция отказва да се извини за думите на Мевлют Чавушоглу
Бойко Борисов: ​Турция отказва да се извини за думите на Мевлют Чавушоглу