НОВИНИ

Взривът в Истанбул отне живота на 12 души

Смъртоносна атака с кола-бомба в Истанбул отне живота на 12 души. Ранените са десетки. Официално никой не е поел отговорност за експлозията.На снимка в местната преса от мястото на инцидента се вижда кола с българска регистрация. От Министерството на вътрешните работи уточняват, че няма пострадали българи при инцидента, а информацията за автомобила се проверява.

взривът истанбул отне живота души
bnt avatar logo
от БНТ
14:58, 07.06.2016
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Според първоначаланата информация кола-бобма е взривена дистанционно когато покрай нея минавал полицейски автобус. Експлозията се случва в сутрешния час пик в гъстонаселения квартал Везнеджилер. Наблизо се намира площад Беязит - известна туристическа дестинация и Истанбулският университет. Във висшето учебно заведение е имало планирани изпити, но те са отменени.

Васип Шахин, валия на Истанбул
"Атака с кола-бомба е извършена срещу автобус на силите за бързо реагиране, около 8 и 40 местно време, във Везнеджилер. В резултат на нападението 7 полицаи и 4-ма цивилни са изгубили живота си. Нека почиват в мир. Ранени са 36 души, трима от тях са в критично състояние."

Взривът е наненсъл сериозни материални щети на прилежащите сгради, изпочупени са витрините на десетки магазини. Засегнати са паркираните в района автомобили. Близките жилищни здания са евакуирани. По удмите на репортери след есксплозията в района са чути изстрели. Все още никой не е поел отговорност за инцидента. Мерките за сигурност са завишени. Сапьорски отряди работят на място и имат готовност в случай, че има останали експлозиви да ги взривят контролирано. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган посети болница, в която са настанени част от пострадалите.

Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция
"Терористичната атака е насочена срещу, хората, отговорни за нашата сигурност. Това е непростимо. За това ще продължим да се борим срещу тези терористи - безстрашно и неуморно, до края!"

Това е четвъртата сериозна бомбена атака в Истанбул за тази година. През последните месеци насилието в Турция ескалира. Прекратеното през 2015 година примирие с кюрдските сепаратисти и военният конфликт в Сирия са част от причини за зачестилите нападения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Директорът на БОП-Силистра е в добро състояние след днешното нападение
Директорът на БОП-Силистра е в добро състояние след днешното нападение
Меглена Кунева: Няма никаква подменена статистика
Меглена Кунева: Няма никаква подменена статистика