НОВИНИ

Задържаният в Турция руснак планирал да свали американски самолет с дрон

Турските власти задържаха предполагаем член на Ислямска държава от руски произход. Заподозреният планирал да свали с помощта на дрон американски самолет в база "Инджирлик" или да атакува самата база. Засега няма реакция на руското посолство в Анкара.

bnt avatar logo
от БНТ
17:22, 10.08.2017
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Руският гражданин Ретан Бакиев попаднал в полезрението на турските служби за сигурност в южния град Адана, където е разположена авиобаза "Инджирлик". Влязъл е в Турция от Сирия и бил засечен от системи за наблюдение да проучва възможности за нападение. След задържането си Бакиев заявил, че е член на Ислямска държава.

Той се опитвал да се сдобие с дрон, за да атакува "Инджирлик" или да свали базиран там американски самолет. Планирал е и нападение срещу американски граждани. Чрез приложение за криптирана връзка Бакиев е поискал от Ислямска държава сумата от 2 800 турски лири - около 800 долара за осъществяване на операцията, съобщава Анадолската агенция като се позовава на комюнике на властите.

След удара по "Инджирлик" Бакиев планирал и бомбен атентат срещу алевитското религиозно малцинство в Адана. На разпитите той определил алевитите като "врагове на Аллаха" и критикувал политиката на президента Ердоган, допълва агенция Доган. Турция е партньор във водената от Вашингтон международна коалиция срещу Ислямска държава и предоставя авиобаза "Инджирлик"за въздушни удари срещу позиции на ислямистите.

През последните години страната е задържала повече от 5 000 заподозрени за връзки с Ислямска държава, депортирани са близо 3 300 чуждестранни бунтовници от десетки страни, отказан е достъп на турска територия на 38 000 лица, отчита официална Анкара. От две години Турция е мишена на зачестили ислямистки атентати. Последният взе 39 жертви в дискотека в Истанбул през новогодишната нощ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изложба на съвременна фотография от цял свят гостува в Русе
Изложба на съвременна фотография от цял свят гостува в Русе
Колко струват служебните пътувания на ЕК
Колко струват служебните пътувания на ЕК