НОВИНИ

Законопроект, който отменя запрещението, получи висока оценка в ООН

В сърцето на Организацията на обединените нации - в Женева, отбелязаха международния ден на хората с увреждания с послания от нашата страна за отмяна на запрещението. Върховният комисар на ООН по правата на човека откри изложба картини на Надежда Георгиева и текстове на Яна Тавание, които разказват как запрещението ограбва живота на хората. Докладчикът на ООН по правата на човека даде висока оценка на нашия проектозакон за отмяна на запрещението, заяви че много страни трябва да вземат пример от България, която върви по пътя на реформите.

Мария Чернева
от Мария Чернева оп. Анна Андреева
20:23, 03.12.2016
Чете се за: 01:38 мин.
У нас

Еднакви сме с това, че всички сме различни, но някои различия се празнуват, а други се наказват със запрещение. Запрещението е вид социална смърт, то отрича стойността на човека, неговите желания и воля, запрещението е най-лошия затвор, защото наказва без вина. Посланията са съвсем истински - казва и Милена, която години наред е гледала на света затворена в институция. Но сега успява да работи и следва мечтите си.

Милена Стоянова - свободен човек - Първият човек съм с отменено запрещение ... това е първото излизане извън България.
Мария Чернева - Защото не си под запрещение?
Милена Стоянова - Защото съм без запрещение.

Разказаните съдби и истории тук не оставиха никого безразличен.

Каталина Девандес - специален докладчик на ООН по правата на хората с увреждания - Тук посланието е ясно - когато слагаш някого под похлупак, за да го предпазиш, то отделяш от останалите и той не може да следва мечтите си.
Деяна Костадинова - постоянен представител на България в ООН: "Тя илюстрира най-важното в човешкия живот и това са взаимоотношенията, тя носи заглавието на изложбата "Решавам - значи съществувам, което действително предопределя нашата същност....Възможността да избираш те прави човек".

Портрет на всеки от нас. Поотделно - можем да спасим няколко морски звезди, като ги хвърляме обратно в морето или всички да направим така, че да няма изхвърлени звезди на брега.

Надя Шабани - директор на Център за нестопанско право - "Програмата, която ние правим - колкото успяваме ги спасяваме. Обаче от тук насетне това което стои на дневен ред и пред министрите на правосъдието на труда на правителството и НС трябва да направи така, че всичките хора които имат подобни затруднения ако приемат закона за мерките за подкрепа те могат да бъдат спасени".
Деяна Костадинова: "Факт е, че можем да отбележим международния ден на хората с увреждания с българска изложба тук, в двореца Уилсън, където е седалището на върховния комисар по правата на човека е едно признание за България че вървим по правилния път".
Зейд Ра'ад Ал Хюсейн - върховен комисар по правата на човека: "Твърде много хора живеят отвъд своята воля. Подкрепеното вземане на решение може да върне техните гласове, тяхната свобода за избират".
Каталина Девандес - Много е важно тези послания да се видят и разберат в повече страни. И като покажем как страна като България вече е толкова напред - с вече готов проектозакон, отработел модел на подкрепено взимане на решения заедно с неправителствени организации и медии - това е вдъхновяващ пример за много страни".
М . Ч. - Това е оценка за законопроекта все пак ..
Надя Шабани - ..от ООН, която казва, че тази реформа е много важна и даже може да бъде пример за реформи за другите страни.

В света запрещението е отменено в Ирландия, по този път вървят в Тексас, Канада, Перу, Израел. И дебатът за отмяната му с мерки за подкрепа на уязвимите предстои навсякъде и нашият законопроект за физическите лица е една добра основа за промяна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българска музикална есен в Мюнхен
Българска музикална есен в Мюнхен
9 жертви на пожар в нощен клуб в САЩ
9 жертви на пожар в нощен клуб в САЩ