НОВИНИ

Борисов: Основна цел за нас е да управляваме самостоятелно

"Преди 10 години положихме основата на политически проект, който обединяваше възгледите, желанията и надеждите на много хора в България. Мнозина бяхме тези, които вярвахме, че заедно можем да постигнем европейското развитие на родината ни, за което мечтаеха няколко поколения българи". Това каза в поздрава си към колегите премиерът на България в оставка Бойко Борисов по повод 10-годишнината на партия ГЕРБ.

bnt avatar logo
от БНТ
12:54, 03.12.2016
Чете се за: 02:26 мин.
У нас

"За много други, това беше невъзможна кауза, започната от мечтатели, но неосъществима в реалностите, в които се намираше страната ни. Не бяха малко и онези, които както открито, така и задкулисно се опитваха да пречат на зараждането на всяка алтернатива. Ние обаче проявихме твърдост, упоритост, характер и трудолюбие, с които успяхме да наложим нов стил в правенето на политика в България. Политика, основана на ценности. Политика, недопускаща компромис с демократичните устои на държавата. Политика, насочена към хората, заявява Борисов.

Днес, 10 години по-късно, с основателна гордост можем да отбележим, че начинанието ни е успешно. И успехът не се измерва с изборните победи – три пъти на избори за Европейски парламент, три пъти на парламентарни избори в България, три пъти на местни избори и веднъж на избори за Държавен глава. Успехът се състои в промяната, която постигнахме.

В икономически план, ГЕРБ пое отговорността за управление на държавата два пъти в условията на тежка финансова криза със спрени еврофондове, банкова нестабилност и растящи публични дефицити, предизвикани от тройни коалиции, оглавявани от БСП. И двата пъти успяхме много бързо да стабилизираме икономиката и да балансираме държавния бюджет. Благодарение на нашите правителства, в регионите на България бяха инвестирани десетки милиарди левове по линия на европейската солидарност, увеличихме значително чуждите инвестиции в региона. Овладяхме банковата криза и изплатихме влоговете на хората, които бяха излъгани от експеримента „Орешарски“. Увеличихме приходите в бюджета за сметка на контрабандата и сивата икономика. В резултат на нашето управление България е на второ място в Европейския съюз по ръст на икономиката, безработицата в страната ни е под средната за ЕС, а публичната ни задлъжнялост е сред най-ниските в Европа.

В политически план, ГЕРБ се противопостави категорично на популизма и задкулисието. За едно десетилетие не влязохме нито веднъж в безпринципна коалиция. Управлявахме на база ясна управленска програма и точно разписано коалиционно споразумение. Не се поддадохме на призивите за безотговорно харчене, в името на краткотрайно печелене на гласове за следващите избори. И най-важното – доказахме категорично, че за нас властта не е самоцел. ГЕРБ връща властта на суверена винаги, когато неговата подкрепа към нашите политики намалее. ГЕРБ е единствената партия, която признава и победите си, и загубите си. Ние говорим за грешките си и се учим от тях. Това е демократичен принцип, от който няма да отстъпим и занапред, защото вярваме, че властта се дава от хората и трябва да бъде упражнявана само и единствено в интерес на хората, подчертава Борисов.

По волята на народа от последните президентски избори, днес сме изправени пред нови парламентарни избори. Ние от ГЕРБ умеем да се вслушваме в гласа на гражданите. Направеното от нас досега е видимо и ясно, но днес народът ни казва, че вече очаква от нас друго. Ние ще преосмислим нашите приоритети и както винаги досега, ГЕРБ ще предложи ясна управленска програма с точно разписани политики, които да следваме и изпълняваме, за да надградим и да постигнем последователно нашата следваща цел – иновативна икономика, просперираща, стабилна, модерна България, със силно, здраво и образовано гражданско общество. Ще положим всички усилия и ще работим, за да спечелим отново подкрепата на българите за нов управленски мандат. Категорични сме, че ще поемем отговорност да участваме и оглавим правителство след изборите, единствено ако народът ни нареди отново на първо място. При всяка друга ситуация ще заемем мястото си на градивна опозиция в Народното събрание. Основна цел за нас е да управляваме самостоятелно, за да можем да реализираме напълно нашите политики и планове за реформи.

Призовавам Ви да запазите спокойствие, защото истината е на наша страна и винаги излиза наяве. Всички ние трябва да продължим да се трудим за България. Постигнахме много за тези 10 години, но сега е време да покажем, че можем да надградим дори направеното от нас самите и да отговорим на новите стремежи за развитие. Вярваме, че българският народ е мъдър, макар и да е емоционален, и ще направи най-добрия избор за бъдещето на страната ни. Ние ще останем верни на каузата, идеалите и принципите си, за да не допуснем популизма и хулиганството в политиката да завладеят страната ни и да застрашат стабилността, която постигнахме с толкова много усилия.

ГЕРБ има с какво да се гордее и ще продължи да го показва като поеме по нов курс с още по- силни и позитивни политики в следващото десетилетие.

Бъдете здрави, продължавайте да работите неуморно, развивайте знанията и уменията си, за да сте полезни на държавата ни и за в бъдеще, и запазете онзи младежки ентусиазъм, с който започнахме преди 10 години!", заявява още Борисов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Руската централна банка опроверга, че хакери са откраднали 2 млрд рубли
Руската централна банка опроверга, че хакери са откраднали 2 млрд рубли
Профилактика на слуха при децата във Варна
Профилактика на слуха при децата във Варна