НОВИНИ

Сергей Станишев: БСП има шанс да спечели предсрочни избори

На среща в Прага, Съветът на ПЕС прие резолюция, в която предлага да се въведе минимална работна заплата във всички държави членки на Евросъюза.

Надежда Василева
от Надежда Василева
19:22, 03.12.2016
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

На президентските избори хората показаха воля за промяна и това дава голям шанс на БСП да се бори за спечелване и на предсрочния парламентарен вот, смята лидерът на европейските социалисти.

Сергей Станишев - президент на ПЕС: "Хората очакват връщане към истинска политика с конкретни виждания за икономиката, за социалната сфера, за образованието, за здравеопазването. Платформата на БСП трябва да бъде много конкретна и ясна, ангажирана и добре подготвена и обсъдена в много широк кръг от обществото, за да знаят хората какво да очакват от нас, ако спечелим парламентарните избори. Но има всички шансове БСП да се завърне в управлението, да поеме тази тежка отговорност".

Според Сергей Станишев, ако левицата спечели изборите, Корнелия Нинова е логично да стане премиер. Партията на европейските социалисти ще даде силна политическа подкрепа на левите формации там, където догодина предстоят национални избори - в България, Франция, Холандия, Германия. От ПЕС са обучили около 600 активисти за кампанията на Румен Радев и Илияна Йотова. На съвета в Прага Станишев заяви, че от ПЕС започват политическа битка с ЕНП за социална Европа. Че са готови да се противопоставят на европейските десни и да преразгледат подкрепата си за предлаганите от комисията Юнкер политики. Ако се стигне до битка между ПЕС и ЕНП, мнозинството в Европарламента е застрашено. Следващата година между двете формации предстои сблъсък и за ръководните постове в Европарламента и Европейския съвет. На мястото на оттеглилия се Мартин Шулц, социалистите предлагат италианеца Джани Питела.

Сергей Станишев: "Не става дума за битка за постове, а за политики. За да можеш да прокарваш една политика, трябва да имаш институционална тежест. Защо хората са гневни на политиците? Защото не виждат загриженост за тях. Всеки 4-ти европеец живее в риск от бедност и социално изключване".

В резолюцията на съвета на ПЕС беше записано, че трябва да се постигне минимална работна заплата във всяка страна-членка на Евросъюза и тя за бъде точен процент от средната заплата за съответната държава. Според социалисти, формулата, която се предлага ще доведе и до увеличаване на минималната заплата в България. На форума в Прага, планът "Станишев" получи подкрепа на всички нива политиката за младите хора да се превърне в основна за Евросъюза.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Австрийците са уморени преди финала на изборния маратон
Австрийците са уморени преди финала на изборния маратон
Румен Христов от реформаторите вижда 10% шанс за правителство
Румен Христов от реформаторите вижда 10% шанс за правителство