Замразяването на месо в домашни условия крие рискове за здравето и може да е опасно, предупреждават специалистите. Причината – при обикновените хладилници и фризери се постига бавно замразяване, което води до влошаване на качеството на храните. Въпросът...
Замразяването на месо в домашни условия крие рискове за здравето и може да е опасно, предупреждават специалистите. Причината – при обикновените хладилници и фризери се постига бавно замразяване, което води до влошаване на качеството на храните. Въпросът беше дискутиран на научната конференция „Хранителна наука, техника и технологии“ в Пловдив.
Проф. Стефан Драгоев е категоричен, че домашните фризери не са предназначени да замразяват бързо, а са за съхранение на вече замразено месо. Проблемът е, че те достигат до минус 25 градуса, а замразяването трябва да е шоково – при температура минус 40. Освен това хората държат във фризера си не само месо и това също може да влоши качеството му.
Най-добре е месото да се консумира прясно, допълва специалистът. Ако няма такава възможност, а трябва да се съхранява над година, то трябва да се стерилизира над 3 часа при кипяща вода.
Специалистът припомня, че според Световната здравна организация има 26 процента риск за развитие на рак на дебелото черво, ако системно и в големи количества се консумират три категории храни. Това са замразени и след това пържени бургери, бекон с високо нитратно съдържание, както и колбаси, които са произведени от замразено месо и след това са били сушени.
Делото за шпионаж в полза на Русия: Българската следа в аферата в Австрия