НОВИНИ

Започва изборът на наследник на премиера Тереза Мей

Десетте кандидати, които се борят да заместят премиера на Великобритания Тереза Мей, ще се изправят пред първия кръг на гласуването в четвъртък, съобщава агенция Франс прес.

bnt avatar logo
от БГНЕС
09:49, 13.06.2019
Чете се за: 00:42 мин.
По света
започва изборът наследник премиера тереза мей

Консерваторите провеждат първото си тайно гласуване в конкурса за ръководство на управляващата партия, с което ще започне да намалява броят на претендентите.

Всички 313 депутати могат да гласуват и всеки кандидат, който не събере подкрепата на поне 16 свои колеги, ще отпадне. Ако всички преминат това препятствие, този с най-малък брой гласове ще излезе от надпреварата.

Гласуването се провежда в парламента между 13 и 14 часа българско време, като резултатите се очаква да бъдат обявени около час по-късно.

Следват още няколко кръга гласуване следващата седмица, а партията се надява до 20 юни да останат само двама кандидати.

160 000 членове на консервативната партия, избрани от местните членове, избират победителя, като резултатът се обявява през седмицата, започваща на 22 юли.

След това Тереза Мей ще се оттегли като министър-председател, а новият лидер на най-голямата партия в парламента ще бъде назначен за министър-председател от кралица Елизабет Втора.

Фаворит за поста сред букмейкърите е бившият външен министър Борис Джонсън. Бившият кмет на Лондон прекъсна мълчанието си, за да започне кампанията си в сряда, като заяви, че ще изведе Великобритания от ЕС без сделка като "последна възможност", и обеща да обедини страната, дълбоко разделена по въпроса за Брекзит.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Земетресение от 4,1 по Рихтер бе усетено в Гърция
Земетресение от 4,1 по Рихтер бе усетено в Гърция
​Туристите донесоха нов живот за малко градче в Тибет​
​Туристите донесоха нов живот за малко градче в Тибет​