НОВИНИ

Жители на Струмяни протестираха заради тройно поскъпване на водата

Жители от община Струмяни излязоха на пореден протест заради тройното поскъпване на цената на водата от началото на годината. Те отказват да плащат сметките си вече пети месец и твърдят че сумите, които дължат са непосилни за тях. Тази сутрин протестиращите опитаха да разговарят с кмета на община Струмяни, но той не се появи, за да даде яснота относно искането им за отделяне от ВиК асоциацията в област Благоевград.

bnt avatar logo
от Десислава Малинова
12:34, 11.06.2019
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

В началото на годината цената на водата в община Струмяни е увеличена от 60 стотинки на 1лев и 52 стотинки за кубик.

Надка Вълкова: От 27 февруари до 6 ти тоя месец, имам 50 кубика натрупани...Живея сама в къщата, нямам никой, който да живее при мен, за да може да се харчи толкова много вода. Как ще ги платя? Нали трябва и други сметки да плащам, нали трябва и лекарства да си купя...

Недоволството си местните жители насочиха най-вече срещу ВиК асоциацията и присъединяването им към ВиК Благоевград.

Георги Фильов, председател на Инициативния комитет: От 5 месеца ходене по мъките с тази питейна вода, считаме че това което до момента е направено, е незаконно. Затова защото няма допитване до хората, няма правени анкети. Хората са толкова изнервени, че в един определен момент очакваме да се случи нещо непредвидено, ако влязат в някой двор да засичат водомерите.

Жителите на селата Илинденци, Микрево и Струмяни искат да напуснат ВиК асоциацията в област Благоевград и да бъде създадено самостоятелно водно дружество на територията на общината, както е било до миналата година.

Илия Башлиев, кмет на село Илинденци: Никога няма да останем в тая асоциация...Да кажа на господин Нанков - какъв му е проблема, да ни даде да си оперираме ние сами в община Струмяни и да си контролираме сами водата?

Твърдо решени да не се съгласяват с новите цени на водата, хората от селата в община Струмяни са категорични, че няма да плащат по новите разценки. Заканиха се, че ако проблемът не бъде решен, ще затворят международния път за Гърция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДАЗД се самосезира заради лични данни на ученика, заподозрян в радикализация
ДАЗД се самосезира заради лични данни на ученика, заподозрян в радикализация
Заради строежа на метрото: Очакват се тапи по ул. Житница от утре
Заради строежа на метрото: Очакват се тапи по ул. "Житница" от утре