Премиерът Борисов инспектира полагането на нов път по отсечката София-Елин Пелин

Премиерът Бойко Борисов инспектира полагането на нов железен път по отсечката София-Елин Пелин. Проверката беше направена съвместно с министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, министъра на финансите Владислав Горанов и вицепремиера Томислав Дончев.

от БНТ
10:28, 11.06.2019
Чете се за: 00:30 мин.
У нас

Железопътната отсечка София-Елин Пелин е част от жп линията София-Пловдив. С изграждането на този и другите участъци ще се постигне намаляване на времето за пътуване между София и Пловдив до 1 час и 10 минути.

Също така ще се създаде възможност придвижването на хората от крайградските зони към София и обратно да се поеме от жп транспорт в тясна връзка с градския транспорт, основно метрото.

Това ще даде удобна алтернатива на над 3000 човека от Елин Пелин, Казичене, Искър и др., които ежедневно пътуват с автомобилите си към София.

При изпълнението на проекта ще бъдат реконструирани шест моста, ще се премахнат прелези и на тяхно място ще се построят 17 броя нови надлези и подлези. В шест гари ще се модернизират пероните за улеснен достъп на гражданите и лицата с намалена подвижност.

Проектът се финансира по Механизма за Свързана Европа и е на обща стойност 133 млн. лв., от които 113 млн. лв. безвъзмездна помощ от ЕС и 20 млн. лв. национално съфинансиране.

;
Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Започнаха бойните пускове по въздушни цели на „Шабла 2019“
Започнаха бойните пускове по въздушни цели на „Шабла 2019“
Шестима души загинаха при пожар в психиатрична клиника в Украйна
Шестима души загинаха при пожар в психиатрична клиника в Украйна