ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Животновъди: Избирайте внимателно агнешкото месо!

bnt avatar logo от Галена Паскова, Антон Марчев
A+ A-
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

В деня на потребителя фермери от Пловдивско се оплакаха, че замразено агнешко месо, което се внася у нас за Великден, се размразява и се предлага за охладено. От днес Българската агенция за безопасност на храните започва масови проверки както на вносната...

Животновъди: Избирайте внимателно агнешкото месо!

В деня на потребителя фермери от Пловдивско се оплакаха, че замразено агнешко месо, което се внася у нас за Великден, се размразява и се предлага за охладено. От днес Българската агенция за безопасност на храните започва масови проверки както на вносната продукция, така и на овцевъдните ферми в цялата страна.

Агнешко месо ударно влиза у нас от месец насам - алармират животновъди. От Агенцията за безопасност на храните обаче казват, че голям внос все още няма. Павел Драганов, който отглежда застрашените от изчезване маришки овце, е категоричен, че вкусът на замразеното вносно месо ще разочарова потребителите.

Павел Драганов - животновъд от с. Дуванлии: „То не е ясно колко време е лежало и било замразено и на колко време са били тези агнета“.

Притесненията на фермерите са, че внесеното от Нова Зеландия агнешко идва от военните резерви на страната.

Камен Янков - директор на Областна дирекция по безопасност на храните - Пловдив: „Нали ви е ясно, че в България не може да знаем военните запаси на Нова Зеландия. Започваме проверки. На този етап най-вече за вносното месо и предвид Великденските празници ще следим за произход, за качество“.

Най – честото нарушение е размразеното месо да се предлага като охладено в търговската мрежа. Така и цената му значително се повишава.

Камен Янков - директор на Областна дирекция по безопасност на храните - Пловдив: „Това е - размразеното месо - охладено. Подмяна на етикетите, вече не знаем какъв е срокът на годност. Възможността за настъпване на промени в продукта е голяма при размразяването и повторно замразяване“.

Глобите за такова нарушение достигат до 10 хиляди лева. В същото време родните животновъди се опасяват за реализацията на продукцията си, защото чуждото месо влиза у нас на много по-ниска цена. Затова призовават държавата да регулира вноса.

Павел Драганов - животновъд от с. Дуванлии: „Трябва да наблегне на българското, за да се реализира българската продукция, не просто да се спре тоя внос“.

Проверки за добива на животни започва и в овцевъдните ферми в страната. От Агенцията по храните съветват да не се купуват неидентифицирани животни, както и да се разфасоват само в одобрените за това кланици.

ТОП 24

Най-четени

Product image
Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
Абонирай ме за най-важните новини?