НОВИНИ

"Жълти жилетки" на демонстрация и в Близкия Изток

Протестното движение "жълти жилетки" стигна и до Близкия Изток. За втори път този месец израелски демонстранти блокираха кръстовище в Тел Авив заради предстоящото поскъпване на живота от януари. Те обвиниха кабинета в корупция. Стотици Ливанци излязоха в Бейрут заради влошаващото се икономическо положение и политическата парализа при опитите за сформиране на правителство след изборите през май.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:54, 23.12.2018
Чете се за: 00:41 мин.
По света

За втора поредна събота израелските "жълти жилетки" излязоха в Тел Авив срещу предстоящото поскъпване на електричество, вода, газ и мобилните телефонни услуги. От януари скачат и цените на хранителните продукти, застраховките и местните данъци.

"Правителството срещу народа, народът срещу правителството", "Да се борим срещу скъпия живот" и "Спрете да хвърляте пари в еврейските селища на Западния бряг", гласяха лозунгите.

Протестите на "жълти жилетки" в Израел започнаха на 14 декември в Тел Авив и Ерусалим. Второто издание беше по-малобройно, след като кабинетът прие някои мерки по исканията на движението.

Министърът на финансите Моше Калон договори отлагане на поскъпването с някои от големите вериги за храни и пред медиите изрази надежда да сведе до минимум скока при електроенергията.

Десният кабинет на премиера Нетаняху се гордее с около 3% икономически растеж за тази година, безработица под пет на сто и ниска инфлация. Една пета от населението обаче е под прага на бедността, а високите цени на жилищата удариха сериозно средната класа и младите семейства, отбелязва Франс прес.

В Ливан днес отново се чуха лозунги от Арабската пролет на 2011г.. Демонстрантите в Бейрут се обявиха за съставяне на правителство, социални придобивки, заетост и ликвидиране на корупцията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цунами отне живота на над 220 души в Индонезия
Цунами отне живота на над 220 души в Индонезия
Девет жертви на пожар в руска мина
Девет жертви на пожар в руска мина