НОВИНИ

12 държави от ЕС недоволни от споразумението за украинско зърно

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
17:51, 12.05.2023
Чете се за: 01:47 мин.
Европа
кризата украинското зърно подготвя втори пакет помощ засегнатите земеделци
Снимка: БТА
Слушай новината

12 държави от ЕС, сред които Германия, Франция, Нидерландия и Белгия, са недоволни от споразумението между Европейската комисия и пет източноевропейски държави, сред които и България, за ограничаването на вноса на някои селскостопански продукти от Украйна.

Земеделските министри на 12-те държави са изпратили писмо до Еврокомисията, в което изразяват сериозна загриженост и казват, че решението подкопава целостта на вътрешния пазар. Според тях временната забрана на вноса и предоставянето на финансова помощ на 5-те страни е било взето без консултации с останалите държави от ЕС. От ЕК днес защитиха сделката и казаха, че останалите държави-членки са били осведомени. Говорител на ЕК заяви, че все още не е ясно дали ще има ли удължаване на общите европейски мерки след 5 юни, когато те изтичат.

"На този етап не можем да кажем какво ще стане. Сегашните мерки са валидни до 5 юни. След това влиза в сила новата регулация за безмитен внос от Украйна, която съща дава възможност за приемането на сходни извънредни превантивни мерки, ако сегашните обстоятелства продължават. Ако имаме същият сценарий, какъвто имаме сега, ние сме готови да обмислим въвеждането на нови мерки, но сегашните са валидни до 5 юни", каза Мириам Гарсия Ферер - говорител на ЕК.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски си връща трима волейболисти в своя състав за новия сезон
Левски си връща трима волейболисти в своя състав за новия сезон
Женският волейболен Левски привлече нова разпределителка
Женският волейболен Левски привлече нова разпределителка