НОВИНИ

196 дни по-късно Александра Бургхард отново ще участва на олимпийски игри

александра бургхард
bnt avatar logo
от БНТ
13:43, 16.02.2022
Чете се за: 03:05 мин.
Спорт
Слушай новината

Скоростта е в гените Александра Бургхард. Само 196 дни след Токио 2020, тя отново ще се състезава за Германия, но след този път на Зимните олимпийски игри в Пекин. Александра обаче трябваше да замени пистата с ледения улей.

Най-бързата състезателка на 100 метра за Германия е готова да скочи в двойния боб този петък. Само 28 седмици след щафетата на 4х100 метра и полуфиналите в спринта, тя мечтае за ново олимпийско постижение.

Нейната партньорка в бобслея вече е олимпийски шампион, така че предпоставките са на лице. Мариама Яманка спечели тази дисциплина преди четири години в Пьонгчанг заедно с Лиса Буквитц.

„Просто трябваше да се облека по-добре“, споделя с усмивка Александра Бургхард.

Дори самото класиране за две издания на олимпийските игри е само по себе си достатъчно постижение – в два различни спорта в рамките на на седем месеца. През септември миналата година Александра Букхарт за първи път сяда в боба. Месец след Игрите в Токио, започва нейното пътуване по улея.

„Обсъдих го предварително с всички, които работят с мен, всички дадоха зелена светлина и решиха, че можем да се справим. Все още ми изглежда малко нереално. Пристрастих се към усещането и цялата емоция около олимпийските игри“, разкрива още Букхард.

„Това, което научих в бобслея, е, че всичко е възможно. Карайки с пилот като Мариама, разбрах, че тя знае как да побеждава“, споделя още спринтьорката.

Изглежда различията са много повече от приликите в двата спорта.

„Загрявката за бобслея е много трудна, защото няма писта наблизо. Но се оказа, че мога да загрявам и на минусови температури, както и в сняг. Това ми помогна да бъда малко по-спонтанна и да приемам нещата каквито са“, разказва още атлетката.

И докато отборният ѝ дух ѝ помага много в щафетите. Това усещане е издигнато на друго ниво в бобслея.

„Тук трябва да се доверя напълно на Мариама, защото повечето повечето улеи са много дълги. Харесва ми адреналинът. Наистина искам да се съсредоточа върху леката атлетика след Олимпийските игри в Пекин. Не обмислям да се състезавам след това отново в бобслея. Но никога не бива да се казва никога“, завършва Александра Бургхард.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НИМХ в протестна готовност, спря информацията за времето на сайта си
НИМХ в протестна готовност, спря информацията за времето на сайта си
Златни и сребърни бижута за над 300 000 лева задържаха митничари на "Капитан Андреево"
Златни и сребърни бижута за над 300 000 лева задържаха митничари на "Капитан Андреево"