НОВИНИ

Ако парламентът беше училище - колко са неизвинените отсъствия на депутатите

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
19:50, 28.06.2022
Чете се за: 03:20 мин.
Общество
парламента избират нов председател гласуват вота недоверие кабинета петков
Слушай новината

Един – изгонен с 30 неизвинени отсъствия.

Втори – с предупреждение за изгонване, заради 8 отсъствия без оправдателна причина.

Трети – със забележка за 5 отсъствия.

И двама на косъм от забележката.

Така би изглеждал електронният дневник на депутатите, ако в парламента неизвинените отсъствия се следяха, както в училище.

Правителството падна: Какво следва по Конституция?

Депутатите имат право предварително да предупредят председателя на Народното събрание, че няма да могат да отидат на работа. В такъв случай не биха имали неизвинено отсъствие. Конкретните числа обаче показват броя на отсъствията, за които депутатите не са предупредили председателя на Народното събрание.

Какво свърши и какво не успя управляващото мнозинство?

Какво губят депутатите, ако не ходят на работа?

Депутатите имат три редовни пленарни заседания, на които задължително трябва да присъстват – сряда, четвъртък и петък. Заплатата, която получават, е равна на три средномесечни заплати в обществения сектор.

Ако депутат реши, че не му се ходи на работа, то в края на месеца заплатата му ще бъде по-малка. За един ден отсъствие удръжката му ще е равна на едно дневно възнаграждение. Ако в един месец депутатът пропусне поне 5 пленарни заседания, в края на месеца ще получи 1/3 от заплатата си. И пак няма да бъде изгонен.

Колко (не)активни са депутатите в работата си?

Присъствието тялом в пленарната зала не означава активна работа. Показва го сайтът на Народното събрание: Депутати с нито едно неизвинено отсъствие може да стоят на депутатската скамейка без да зададат нито един въпрос или без да имат внесен дори един законопроект.

Според сайта на Народното събрание Бойко Клечков не е участвал в нито една законодателна инициатива, няма предложения към законопроекти на второ четене, но има трима нещатни сътрудници, които му помагат в работата му на народен представител.

Депутатът от БСП Петър Кънев, за когото депутатската скамейка е работно място за седми път, също няма записано нито едно участие в законодателна инициатива. Дейността му, според сайта на парламента, се изчерпва с два въпроса по време на парламентарен контрол и едно предложение към законопроект.

ОБРАТНАТА ТЕНДЕНЦИЯ

И какво от това?

Парламентът не е училище. Депутатската скамейка може да остане празна цял мандат. В най-лошия за депутата случай заплатата му ще остане 1598 лв.

Избраният от народа представител може и да не пропуска пленарно заседание, но да не произнесе нито един звук по време на целия мандат на парламента. От това няма да загуби и стотинка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Едмонд Назарян спечели титлата от Европейското по борба за юноши в Рим
Едмонд Назарян спечели титлата от Европейското по борба за юноши в Рим
Възстановиха движението през Кресненското дефиле
Възстановиха движението през Кресненското дефиле