НОВИНИ

България с шестима представители на световното първенство по ускорен шахмат и блиц в Узбекистан

Общо 327 шахматисти са подали заявки за турнирите, които ще се проведат в периода 26-30 декември, а техен домакин ще бъде град Самарканд

българия шестима представители световното първенство ускорен шахмат блиц узбекистан
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
18:14, 13.12.2023
Чете се за: 02:55 мин.
Спорт
Слушай новината

Шестима състезатели ще защитават честта на България на световното първенство по ускорен и блиц шахмат, което ще се проведе в Самарканд (Узбекистан) от 26 до 30 декември.

В двата турнира при мъжете страната ни ще бъде представена единствено от гросмайстор Иван Чепаринов.

Много по-солидно обаче се очертава да бъде участието ни при жените, където цели пет българки са подали заявки. Сред тях са световната шампионка в ускорения шахмат за 2012-а година Антоанета Стефанова, финалистката от турнира за Световната купа Нургюл Салимова, Гергана Пейчева и Белослава Кръстева, като четирите спечелиха европейската отборна титла в Будва преди няколко седмици. В турнира се очаква да се включи и тийнейджърката Надя Тончева.

В Самарканд участие ще вземат практически всички водещи шахматисти от целия свят, включително норвежеца Магнус Карлсен, руснака Ян Непомнящи, французите Максим Вашие-Лаграв и Алиреза Фируджа, американците Фабиано Каруана и Левон Аронян, индийците Рамешбабу Прагнананда и Гукеш, както и звездата на домакините от Узбекистан и шампион в ускорения шахмат за 2021-а година Нодирбек Абдусаторов.

При жените за отличието ще се борят китайките Лей Тинцзие, Цзю Вънцзюн и Тан Чжони, рускините Катерина Лагно и Александра Горячкина, украинските сестри Анна и Мария Музичук, швейцарката Александра Костенюк, както и индийките Хумпи Конеру, Харика Дронавали и Рамешбабу Вайшали.

Световното първенство по ускорен шахмат ще се проведе от 26 до 28 декември, а на 29 и 30 декември са турнирите по блиц. Общият награден фонд за всеки от двата турнира при мъжете е 350 000 долара, докато при жените е 150 000 долара, като световните шампиони ще вземат съответно 60 000 и 40 000 долара. По регламент мъжете ще играят 13 кръга ускорен шахмат и 21 кръга блиц, докато при жените ще има 11 партии ускорен и 17 блиц.

Общо 327 шахматисти са подали заявки за турнирите, като при мъжете те са 202, а при жените - 125.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изрязват още части: Втори ден от демонтажа на Паметника на Съветската армия
Изрязват още части: Втори ден от демонтажа на Паметника на Съветската армия
Александър Донски е четвъртфиналист на двойки, но отпадна на сингъл в Монастир
Александър Донски е четвъртфиналист на двойки, но отпадна на сингъл в Монастир