НОВИНИ

Банката на Съвета на Европа отпуска заем от 200 млн. евро на Сърбия

банката съвета европа отпуска заем 200 млн евро сърбия
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
14:10, 13.05.2020
Чете се за: 01:07 мин.
По света

Банката за развитие на Съвета на Европа (CEB) одобри заем от 200 милиона евро за Сърбия за финансиране на здравни разходи за борба с COVID-19. Това съобщи СЕ на официалния си сайт.

Сръбското правителство иска да приложи редица мерки, включително закупуване на аварийно оборудване и консумативи, за да помогне за ограничаване на разпространението на COVID-19. Заемът на CEB под формата на Инструмент за публични финанси (PFF) ще покрие пропуските в извънредните бюджетни линии, създадени за смекчаващи мерки на COVID-19.

PFF ще подкрепи предоставянето на здравни услуги и ще гарантира стабилността на здравния сектор, включително защитата на медицинския персонал. Това ще позволи на Сърбия да финансира разходите за медицински и фармацевтични доставки, медицинско оборудване, мониторинг на пациенти и коронавирусни тестове.

Основният акцент на PFF е върху подобряването на доставките за болниците на лични предпазни средства като епидемиологични и хирургически маски, дезинфектанти и защитно облекло.

CEB вече подкрепи здравния сектор в Сърбия чрез утвърдени проекти. Наскоро банката одобри заем от 54 милиона евро за нова детска болница, както и PFF от 200 милиона евро за частично финансиране на здравни инфраструктурни проекти в цялата страна.

Този последен заем прави текущите инвестиции на CEB в Сърбия почти 1 милиард евро.

Управителят на CEB Ролф Венцел каза: "Здравето е приоритетна област за финансирането на CEB и Банката има отлично сътрудничество със Сърбия в този сектор. Избухването на COVID-19 наложи допълнителни инвестиции в тази област, така че CEB бързо се стреми да подкрепи страните-членки. Заемът, предоставен на Сърбия, е част от нашите усилия за напредък, обединен от нашата борба срещу тази пандемия."

Синиша Мали, министър на финансите, коментира: "Ние сме много благодарни на Банката за развитие на Съвета на Европа за тази подкрепа и средствата ще бъдат използвани за гарантиране на доброто снабдяване на нашите медици. За съжаление страната ни, както и целият свят, са изправени пред последствията от коронавируса, но с решителни и навременни мерки успяваме да се преборим с тази криза с възможно най-малко последствия.“

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Акциите на "Левски" – в касата на клуба. Сашо Диков ги предаде, Павел Колев ги прие
Акциите на "Левски" – в касата на клуба. Сашо Диков ги предаде, Павел Колев ги прие
Българката – дълголетна. Живее повече от мъжете, средно със 7 години
Българката – дълголетна. Живее повече от мъжете, средно със 7 години