НОВИНИ

Белият дом потвърди, че Украйна са използвали касетъчни боеприпаси във войната с Русия

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:24, 21.07.2023
Чете се за: 02:05 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

САЩ потвърдиха, че Украйна използва касетъчни боеприпаси срещу руските сили. Това е заявил Джон Кърби, говорител на Белия дом по националната сигурност.

Според него боеприпасите се използват по подходящ и ефективен начин. Вашингтон е получил обратна връзка от Киев и според властите там касетъчните бомби вече са оказали влияние върху ситуацията на фронта.

Този тип боеприпаси са забранени в над 100 държави, но не и в САЩ, Русия и Украйна. Решението на Вашингтон да ги предостави на Украйна беше критикувано от редица западни партньори на САЩ.

Днес Съветът за сигурност на ООН ще проведе заседание във връзка с оттеглянето на Русия от зърнената сделка и хуманитарните последици от това решение. В среднощното си обръщение президентът Володимир Зеленски заяви, че санкциите срещу Русия и всеки, който ѝ помага, трябва да бъдат засилени.

"Само за последните дни - от понеделник насам, руските терористи вече са използвали 70 ракети - различни видове, и почти 90 дрона, срещу нашата страната и основно срещу Одеса и Николаев, и други южни направления. ... Разбира се, нашите военни са успели да свалят част от ракетите и дроновете, благодаря на всеки, който защитава нашето небе. Но за съжаление, капацитетът на украинската въздушна защита все още не е достатъчен, за да защитава украинското небе изцяло. Работим възможно най-активно с партньорите ни, за да осигурим допълнителни системи за противовъздушна отбрана", заяви президентът на Украйна.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Демонстранти в Израел бяха разпръснати с водни оръдия
Демонстранти в Израел бяха разпръснати с водни оръдия
Започват строителните дейности за разширяването на газовото хранилище в Чирен
Започват строителните дейности за разширяването на газовото хранилище в Чирен