НОВИНИ

Започват строителните дейности за разширяването на газовото хранилище в Чирен

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
06:21, 21.07.2023 (обновена)
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

Започнаха строителните дейности по наземната част на разширението на газохранилинището "Чирен". Разширението е от стратегическо значение за страната и от общ интерес за ЕС.

Заедно с други два проекта - интерконектора със Сърбия и терминала в Александруполис, ще се гарантира сигурност на доставките на синьо гориво за България, обясняват от "Булгартрансгаз". Новите съоръжения в Чирен ще осигурят удвоени капацитети за нагнетяване на природен газ, обясни енергийният министър Румен Радев.

Транспортното министерство е основна страна по казуса "Росенец", а относно процедурите по доставка на суров петрол - икономическото министерство, обясни енергийният министър Румен Радев

"Силно се надявам да има, разбира се, запазване на фукнционалността, оперативността на рафинерията. Там има по-скоро други проблеми, в това число и технологични - на прага сме на достигане на дерогационните обеми от доставки на суров петрол. Има решения, които са сериозни предизвикателства пред ръководството на рафинерията, но те работят по това. Най-вероятно не би трябвало да се повлияе пазара на горива", посочи Радев.

Относно разширението на Чирен министърът посочи, че новите, модерни съоръжения ще удвоят капацитета за съхраняване на синьо гориво.

"Говорим за удвоена скорост на дневна база - това е много голяма разлика спрямо сегашните от 3.8, 3.9".

Снимки: БТА

Радев обясни още и каква е политиката по доставките на природен газ за България.

"Ние имаме много ясна политика по отношение на произхода на природен газ, ползван в България и претенцията той да е от страни, които нямат рестрикционен режим. Подчертавам го това, защото само се говори за Русия, но това важи и за Иран".

Енергийният министър изрази и увереност за процедурата по лицензиране на новото ядрено гориво за Пети блок на АЕЦ "Козлодуй". Той очаква процедурата да отнеме до 6 месеца.

"От страна на регулатора - те навреме ще изпълнят нужните действия. От завода производител обещават, че ще бъдат навреме осигурени самите физически доставки".

Румен Радев припомни, че има решение на Народното събрание за диверсифициране на доставките на свежо ядрено гориво от несанкционирани страни. Работата на Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" е обезпечена до средата на следващото десетилетие, допълни министърът.

Вижте повече в прякото включване на Светозар Костадинов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Белият дом потвърди, че Украйна са използвали касетъчни боеприпаси във войната с Русия
Белият дом потвърди, че Украйна са използвали касетъчни боеприпаси във войната с Русия
Горещо, с превалявания в последния ден от работната седмица
Горещо, с превалявания в последния ден от работната седмица