НОВИНИ

Блинкен: Имаме сериозни опасения за участието на руската групировка "Вагнер" в Судан

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
06:24, 25.04.2023
Чете се за: 01:50 мин.
По света
блинкен имаме сериозни опасения участието руската групировка вагнер судан
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Американският държавен секретар Антъни Блинкен съобщи, че суданската армия и паравоенните Сили за бърза подкрепа са договорили 72-часово спиране на огъня, което влезе в сила в полунощ.

Това е третото примирие, което е обявявано в Судан от началото на сблъсъците. Досегашните споразумения за прекратяване на огъня в Судан бяха многократно нарушавани. По думите на американския първи дипломат примирието е постигнато след 48-часови преговори.

Най-малко 400 души загинаха, а хиляди са ранени при сраженията, които избухнаха на 15 април. При сблъсъците са поразени ключови инфраструктурни обекти, сред тях и водоснабдителната мрежа и много хора са принудени да пият вода от река Нил.

С примирието има надежда, че цивилните ще могат да напуснат столицата Хартум. Продължава евакуацията на чуждестранни граждани. Антъни Блинкен изрази безпокойство от възможното присъствие в Судан на руската наемническа групировка "Вагнер".

"Продължаваме да сме ангажирани директно с враждуващите страни и оказваме натиск за удължаване и разширяване на примирието. Имаме много сериозни опасения относно участието на групировката на Пригожин - групировката "Вагнер" - в Судан. Те имат присъствие в различни държави в Африка и носят смърт и разрушения със себе си", заяви Антъни Блинкен - държавен секретар на САЩ.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Северното сияние беше видимо за първи път в някои части на САЩ
Северното сияние беше видимо за първи път в някои части на САЩ
Лавров и Гутериш обсъдиха продължаване на зърнената сделка
Лавров и Гутериш обсъдиха продължаване на зърнената сделка