Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Близо 40 000 електронни извинителни бележки са издадени от началото на учебната година

bnt avatar logo
от БНТ
11:26, 02.10.2023
Чете се за: 02:45 мин.
Още
близо 000 електронни извинителни бележки началото учебната година
Слушай новината

Близо 40 000 електронни извинителни бележки са издадени за първите 15 дни от началото на учебната година. Общият брой на лекарите, издали електронен документ за извиняване на отсъствията на ученици по медицински причини, надхвърли 3300.

Средно на ден се генерират над 5000 извинителни бележки. Това показват данните за т.нар. гратисен период, в който отсъствията на учениците от 1-ви до 12-и клас по медицински причини можеше да се извиняват и с документ на хартия. От 1 октомври, извинителните бележки се издават само по електронен път.

Електронните извинителни бележки за ученици – по-важните въпроси и отговори

След извършването на физически преглед личният лекар или медицинско лице от извънболничната или болничната помощ вписва електронната бележка в Националната здравноинформационна система. В момента на издаване на електронната медицинска бележка данните от нея постъпват в Национална електронна информационна система за предучилищно и училищно образование, от където автоматично се предават към електронните дневници за извиняване на отсъствията на съответния ученик. Не се изискват никакви допълнителни административни действия и не е необходимо разпечатване и съхраняване на бележката на хартия.

Информацията, която ще достига до училищата, е единствено за извиняване на отсъствията и не съдържа конкретна медицинска или друга лична информация. Така се гарантира конфиденциалност и защита на медицинските и личните данни.

Новата функционалност елиминира възможността от злоупотреби и издаване на „фалшиви“ бележки, с което се избягва риска от нерегламентиран достъп до лична здравна информация.

Край на хартиената извинителна бележка за учениците

Преминаването към изцяло електронни извинителни медицински бележки за учениците е част от реализацията на третата фаза на Националната здравноинформационна система, като допълнителната функционалност бе разработена от „Информационно обслужване“ АД. До края на годината предстои да се дигитализират и други важни документи, като медицинско свидетелство за встъпване в брак, удостоверение за здравословното състояние на водач/кандидат за придобиване на правоспособност за управление на МПС, медицинско за работа и лична профилактична карта.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Баскетболният отбор на Ямбол се похвали с нов гард
Баскетболният отбор на Ямбол се похвали с нов гард
Конфискуван е близо тон и половина нелегален алкохол във Варна
Конфискуван е близо тон и половина нелегален алкохол във Варна