НОВИНИ

Бойко Рашков - от следовател до силов министър

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
16:34, 11.05.2021
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
бойко рашков следовател силов министър
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Очаквано президентът Румен Радев назначи един от своите съветници по право - Бойко Рашков, за служебен министър на вътрешните работи.

Юрист, дългогодишен следовател, кандидат за главен прокурор, специалист по специални разузнавателни средства Бойко Рашков е познато лице от българския политически живот. Името му често е свързвано с Левицата, тъй като е бил депутат от БСП.

Роден е в село Огняново, Благоевградско. Завършва право в София. От 1981 г. до 1992 г. работи като следовател в Районната следствена служба в столицата.

Три години по-късно е избран за директор на Националната следствена служба. В края на 1998 г. е избран от Висшия съдебен съвет за главен прокурор на мястото на Иван Татарчев. Както е известно двамата работеха много добре, докато Рашков оглавява следствието, а Татарчев – прокуратурата.

През януари 1999 г. обаче президентът на България по това време – Петър Стоянов, не издава указ за назначането му и Бойко Рашков така и не става главен прокурор.

През 2001 г. обаче е избран за депутат от БСП. От 2008 г. до 2009 г. е заместник правосъден министър в правителството на Сергей Станишев.

За пет години от 2013 г. е председател на Националното бюро за контрол на специални разузнавателни средства. През 2017 г. именно Рашков обявява, че има нерегламентирани подслушвания по искане на ДАНС, ГДБОП и прокуратурата.

Рашков често е критикувал и изтеклите в публичното пространство записи, в които се подозира, че участва и президентът Радев.

Бойко Рашков е доцент по наказателен процес и ръководи Катедра „Наказателноправни науки” в Юридическия факултет на Университета за национално и световно стопанство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Пловдив задържаха мъж, прострелял свой приятел с незаконно оръжие
В Пловдив задържаха мъж, прострелял свой приятел с незаконно оръжие
12 млн. новородени за 2020 г. в Китай - населението расте с най-бавни темпове от десетилетия
12 млн. новородени за 2020 г. в Китай - населението расте с най-бавни темпове от десетилетия