НОВИНИ

Борисов: След 15 юни остават само социалните мерки

Александър Марков
от Александър Марков
10:20, 03.06.2020 (обновена)
Чете се за: 01:00 мин.
У нас
Снимка: Архив

От 15 юни ще отпаднат всички противоепидемични мерки, като ще останат само социалните, обяви премиерът Борисов на първото присъствено правителствено заседание от началото на пандемията.
Спешно България ще трябва да подготви проекти за 692 млн. евро до есента, за да можем да усвоим парите, стана ясно още на заседанието.

Правителството се събра на заседание за пръв път от 70 дни насам, а Борисов напомни, че след 15 юни трябва да отпаднат всички мерки.

Бойко Борисов, министър-председател: Недомислието в заповедта как ни се отрази и на нас! Ако донесем по една чиния с ядене, може да сте без маски, ако е ресторант, може да сте без маски, а сега трябва да сте с маски. Представете си как изглежда това!

На заседанието стана ясно още, че България може да се възползва от усвояването на европейски финансови средства от новия фонд за възстановяване след кризата.

Томислав Дончев, вицепремиер: Целият пакет финансиране по МФР без новото е 16 мрд., което включва средства от кохезионната политика, директни плащания, средства по програма за развитие на селските райони и т.н.

Владислав Горанов, министър на финансите: Най-важната ни задача освен позицията в съвета е да съобразим програмирането и начина, по който ще се използва финансирането.

Бойко Борисов, министър-председател: Това са прогнози и предложения. Нямаме все още приет бюджет на ЕС за следващите години, така че играта с цифрите и тълкуванията е много изгодна за политическата класа - до 30 млрд. ще докараме в държавата, но те имат толкова много условности.

Правителството гласува да отпусне 600 000 лв. за Рилския манастир, по 200 хиляди за Бачковския манастир и Троянския, а за манастира в Кръстова гора – 300 000 лв. Министрите отпуснаха и още 500 000 лв. за църквата в двора на Духовната академия.

Още 15 милиона лева дава държавата на Столична община за училища и детски градини.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бордът на NBA: Сезонът завършва в началото на октомври
Бордът на NBA: Сезонът завършва в началото на октомври
127 журналисти от 31 страни загубиха битката с COVID-19
127 журналисти от 31 страни загубиха битката с COVID-19