НОВИНИ

Бягство на наркобос от затвор в Еквадор хвърли страната в хаос

Президентът Даниел Нобоа обяви двумесечно извънредно положение

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
11:49, 10.01.2024
Чете се за: 03:37 мин.
По света
бягство наркобос затвор еквадор хвърли страната хаос
Слушай новината

Хаос и беззаконие в Еквадор, след като бягството на наркобарон от затвора става причина за поредица от сблъсъци между органите на реда и наркокартели. Президентът Даниел Нобоа обяви 60-дневно извънредно положение, а в отговор въоръжени мъже нахлуха в ефира на обществената телевизия и му обяви война.

Вторник следобед, град Гуaякил - в ефира на Еквадорската обществена телевизия тече новинарско предаване. Внезапно в студиото нахлуват въоръжени с автомати и експлозиви маскирани мъже. Карат водещите да легнат на земята. Чуват се изстрели и крясъци. Всичко това се случва пред погледа на хиляди зрители.

"Бяхме в ефир, четяхме новините, когато изведнъж около 14:10 чухме някакъв шум в коридора пред студиото. В слушалката продуцентът ни каза: "Внимавайте, опитват се да нахлуят при вас, обират ни". Вратите на студиото са много дебели, почти като бронирани", разказва Хорхе Рендон, зам-директор и водещ на новините.

Нападателите успяват да влязат и принуждават водещите да прочетат техните искания. Отправят послание към президента с думите "обявихте ни война, сега отвръщаме със същото".

"Простреляха един операторите в крака, счупиха ръката на друг. Стреляха няколко пъти".

Полицията пристига за минути и успява да ги неутрализира. 13 души са арестувани.

Ден по-рано президентът Даниел Нобоа обявява 60-дневно извънредно положение с мотив, че страната е в състояние на вътрешен въоръжен конфликт. Посочва като отговорни около 20 наркокартела, които определя като "терористични организации".

Повод за думите му е масово бягство от местен затвор в неделя. Сред избягалите е и лидерът на бандата „Лос Чонерос“ Адолфо "Фито" Масиас - един от най-влиятелните наркобосове в страната. Следват размирици в още няколко затвора, отвлечени са най-малко 7 полицаи, бомба избухва до дома на председателя на Националния съд.

Снимки: БТА

В рамките на извънредното положение армията има разширени правомощия. В сила е полицейски час от 23:00 до 5:00 сутринта. Магазини и заведения днес останаха затворени.

"Хората не просто се страхуват, те са ужасени", споделя Хосе Гевара, жител на Гуаявил.

"На работа ни казаха да си тръгнем по-рано и да не излизаме. Навсякъде се усеща страх", разказва Валерия Вера, жителка на Гуаявил.

Изблиците на насилие не са новост за Еквадор, където от години не спират сблъсъците между органите на реда и картелите. Дори и от затвора, влиятелните босове продължават да ръководят своите престъпни организации. Насилие беляза и президентската кампания през август, когато един от кандидатите за поста беше убит по време на предизборен митинг.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът: Няма да правим компромиси със състава на МС заради ДПС при ротацията
Премиерът: Няма да правим компромиси със състава на МС заради ДПС при ротацията
Мария Габриел пристигна на посещение в Мароко
Мария Габриел пристигна на посещение в Мароко