НОВИНИ

COVID криза в Непал: Липсват легла, медикаменти и кислород

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
15:31, 07.05.2021
Чете се за: 01:55 мин.
По света
ковид криза непал липсват легла медикаменти кислород
Слушай новината

Непал е в началото на втората ковид-вълна, а ситуацията става "неуправляема", твърдят здравните власти в страната. Трети пореден ден броят на смъртните случаи е над 50. Освен препълнените болници и липсата на кислород, един от основните проблеми е и липсата на места за изолация.

Повече от 360 хиляди заразени и над 3 500 смъртни случая. Това сочат последните данни за коронавируса в Непал. Началото на втората вълна се оказа значително по-тежко от очакваното. Над 40% от тестовете се оказват положителни.

Един от големите проблеми на страната е гъстотата на населението. Семействата са големи и живеят в малки пространства, за това заразата се разпространява много бързо. Липсват места, където хората могат да се изолират - независимо дали са болни или здрави.

Другата причина е мутацията на вируса, който става все по-заразен. Непал е изправен пред кризата, през която минава Индия - няма легла, медикаменти и кислород. Хора умират в линейките, докато се придвижват от една болница към друга. Хората са отчаяни, коментират представители на неправителствени организации.

В опит да овладее кризата, правителството нареди на производителите на кислород да снабдяват само болници и медицински заведения. Наложена е двуседмична карантина за повечето области в Непал.

Крематориумите и местата в храмовете, където могат да се изгарят тленни останки, изнемогват. Хората са принудени да правят клади по улиците. Едва един процент от 30-милионното население на Непал е ваксинирано.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Европейската прокуратура назначи още един български прокурор и отхвърли двама
Европейската прокуратура назначи още един български прокурор и отхвърли двама
Коя е Камелия Нейкова?
Коя е Камелия Нейкова?