НОВИНИ

Деца под карантина заради COVID-19

Здравните мерки още не са променени

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
20:13, 06.10.2023
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

Четири паралелки от различни училища в Пловдив започнаха дистанционно обучение. И причината е, че има 4 деца, заболели от ковид през последните дни. Това задължава ръководствата на училищата да наложат на класовете им карантина. И макар че от новия щам на коронавируса се боледува много по-леко, здравните мерки у нас все още предвиждат те да учат от домовете си.

Това се случва на фона на днешните данни, които показват спад на новозаразените. За последното денонощие те са 266.

Здравните мерки по отношение на COVID-19 не са променени и това налага карантина на заболелите и контактните. За заболелите карантината е 7 дни, а за контактните 5. В момента няма извънредно положение.

"Здравната мярка, която е по отношение на COVID-19 – изолация е карантина. Това не е променено в Закона за здравето и това налага този тип ограничителни действия от наша страна, а как ще учат е вече решение на образователните органи", каза д-р Милена Панайотова – РЗИ-Пловдив.

Още през лятото здравното министерство предложи карантината при ковид да отпадне, но това все още не е гласувано от парламента. Заради увеличаване на броя на заболелите, здравните власти призовават да се спазват основните противоепидимични мерки – дистанция, проветряване на помещенията и по-често почистване. Всичко това се прави редовно и в училище "Св Кирил Философ", където е една от карантинираните паралелки в града.

"Имаме само едно детенце, което е с положителен резултат на ковид и сме изпълнили изцяло предписанията на РЗИ. Извършили сме щателна дезинфекция на помещенията. Засилили сме противоепидемичните мерки. Карантината на децата е от 4-ти до 8-и включително. От вчера и днес те са в електронна среда на обучение", каза Петя Чолакова – зам.-директор на СОУ "Св. Кирил Философ".

В детските градини и яслите в Пловдив засега няма регистрирани случаи на ковид.

Автор: Златин Бояджиев

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Унгария и Полша блокираха декларация за миграцията на срещата в Гранада
Унгария и Полша блокираха декларация за миграцията на срещата в Гранада
Абха измъкна равенство срещу Ал-Насър с гол в добавеното време
Абха измъкна равенство срещу Ал-Насър с гол в добавеното време