НОВИНИ

Депутати на ДБ предлагат проект за връщане на комплекс "Камчия"

камчия
bnt avatar logo
от БНТ
13:10, 22.01.2024
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Слушай новината

Народните представители от "Продължаваме Промяната" - "Демократична България" Ивайло Мирчев и Надежда Йорданова са разработили законопроект за връщането на санаторно-оздравителния комплекс "Камчия" и замразяването на руски имоти, собственост на санкционирани лица. Това стана известно от публикация във фейсбук профила на Мирчев, който уточнява, че двамата очакват подкрепа за законодателната инициатива от цялата парламентарна група, както и от други политически сили, съобщи пресцентърът на "Демократична България".

"Законодателната инициатива е силно закъсняла, особено с оглед продължаващата война на Русия в Украйна. Международни санкционни мерки в този смисъл са налице от 2014 г., като в отговор на неспиращата агресия на Русия се приемат и нови. За да може България да изпълни задълженията си по прилагане на тези международни ограничителни мерки, е задължително да бъде приет конкретен закон", пише в профила си Мирчев. Народният представител уточнява, че законопроектът предлага и поддържане на публичен списък на санкционираните лица на интернет страницата на Министерството на външните работи, с цел гарантиране на правата на трети лица.

Снимки: БТА, архив

Още през 2022 г. председателят на СДС и зам.-председател на ПГ на ГЕРБ-СДС Румен Христов зададе въпрос, по време на парламентарния контрол на външния министър Теодора Генчовска, свързан със санитарно-оздравителения комплекс „Камчия“, в близост до Варна.

Във въпроса се посочва, че комплексът е с територия от 470 000 квадратни метра или с площ по-голяма от тази, която държавата Ватикана притежава на италианска земя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Симеон Николов е със счупен показалец след финала за Купата, ще отсъства до края на февруари
Симеон Николов е със счупен показалец след финала за Купата, ще отсъства до края на февруари
Затопляне в средата на седмицата
Затопляне в средата на седмицата