НОВИНИ

Депутатите отхвърлиха законопроекти за защита на лицата, подаващи сигнали за нарушения

Николай Минков
от Николай Минков
17:49, 14.12.2022
Чете се за: 05:35 мин.
У нас
народното събрание събира извънредно вторник
Снимка:
Слушай новината

След близо два часа дебати парламентът отхвърли и двата законопроекта за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения.

Законопроектите бяха внесени от Надежда Йорданова от ДБ и Министерския съвет и си поставят за цел да гарантира ефективна защита на лицата, които работят в публична или частна организация и които подават сигнали или публично оповестяват информация за нарушения в контекста на свързаните с тяхната работа дейности, тъй като често те са първите, които научават за заплахи или вреди за обществения интерес, възникващи в този контекст. По този начин те имат ключова роля за разкриването и предотвратяването на такива нарушения и за защитата на интересите на обществото.

От левицата имаха редица аргументи да не подкрепят двата законопроекта

"Ние от БСП не подкрепяме тези два законопроекта. Те трябва да бъдат работещи, нито на сляпо и набързо да приемаме закон само защото трябва да се транспонира директива на ЕП. В проекта на МС се включва и трудовото законодателство и това за изпълнение на държавната служба. Тези 2 направления са неприложими, особено в частния сектор, тъй като виждаме, че задължени субекти са работодатели в публичния и частния сектор и в частност - в сектор с 50 и повече работници. Те са длъжни да създадат нова администрация, свързана със създаване на "канал за вътрешно подаване на сигналите". Как този администратор, приемащ сигнали и подчинен на работодателя, ще продължи да изпълнява своята длъжност, когато сигналът е подаден срещу работодателя? Тогава той е длъжен да го изпрати в Комисията за противодействие на корупцията в 3-дневен срок и дали това е работещо? Друг аргумент "против" - сигналите могат да са писмени, устни или по електронна поща. Не е уточнено сигналите устно или по мейл, как ще се разглеждат, а при устно подадените не е ясно кой подава сигнала. По отношение на защитата на подаващия сигнал, въпреки че има два параграфа, тя не е достатъчна... Ние от БСП няма да подкрепим двата законопроекта", заяви депутатът Мая Димитрова.

Освен от БСП, против гласуваха от ГЕРБ и "Възраждане". Това възмути "Продължаваме промяната" и "Демократична България".

"Когато се представи транспониране на европейско законодателство и по което са работили 3 администрации, мнозинството е против. Защо? Защото има лично отношение към г-н Зарков и г-жа Йорданова - единият - служебен правосъден министър, а другият - бивш правосъден министър. Защо мнозинството е против? Защото мисли през призмата на лице, срещу което ще се подават сигнали. Дотам ли се докарахме - да правим законодателство през призмата и престъпния ум на нарушителите?, попита Атанас Славов от ДБ.

Настимир Ананиев пък се аргументира защо "Продължаваме Промяната" са гласували "за" законопроектите.

"Страх ги е тези хора, които не го подкрепиха от страх, че ще има много сигнали към техни приятели, кметове и общински съветници, хора, които могат да злоупотребят с публичен ресурс. И това е много ясна заявка, която дадохме на всички критици и в Холандия и Австрия към нас. Показахме им, че няма механизъм за борба с корупцията, че не може да подаваме, без страх, сигнали за злоупотреби и нарушения в бизнеса и на работното си място".

Лидерът на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова мотивира отказа на коалицията да подкрепи двата законопроекта, въпреки че тя самата има различно отношение от групата.

"Аз подкрепих този законопроект на МС въпреки всички аргументи, които чухме в пленарната зала. Подкрепих и предходния, с вносител Надежда Йорданова. Защо обаче тези 2 законопроекта не получиха подкрепа в пленарната зала. Поради 2 причини. Първата е, че залата няма доверие на г-жа Надежда Йорданова, вносител. Чуха се много аргументи защо. Вторият закон обаче не бе подкрепен поради една причина - неясна политическа физиономия, цитирам. И липса на някой, който да носи отговорност за това. Факт. Аз го подкрепих, защото съм сигурна, че петното, дамгата, която България носи, е просто политическа заигравка, че е корумпирана и именно затова не е допусната в Шенген и все още се бави влизането и в Еврозоната. Не съм съгласна това петно да стои върху България, но наш приоритет е да покажем готовност с качествено законодателство", посочи тя.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кристиано Роналдо тренира на базата на Реал Мадрид
Кристиано Роналдо тренира на базата на Реал Мадрид
Безплатни учебници за всички ученици до 12. клас гласува НС на първо четене
Безплатни учебници за всички ученици до 12. клас гласува НС на първо четене