НОВИНИ

Приеха окончателно Бюджет 2021: Данъчни облекчения за родители и помощ за учениците в 1. и 8. клас

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
11:45, 26.11.2020 (обновена)
6523
Чете се за: 00:51 мин.
Политика
Снимка: БГНЕС/Архив

Депутатите приеха окончателно Закона за държавния бюджет за следващата година.

В преходните и заключителните разпоредби днес парламентът гласува помощите за деца, както и данъчни облекчения за гледане на дете.

Законът влиза в сила от 1 януари 2021 година.

Хората с ниски доходи ще продължат да получават помощи за дете, като за едно те ще бъдат от 40 лв., за две деца - 90 лв., за три деца - 135 лв., 145 лв. за 4 деца и с по 20 лв. ще се качва сумата за всяко следващо дете в семейството.

Постигна се компромис всички родители да имат право на данъчни облекчения.

За едно дете те ще бъдат от 450 лв., за 2 деца - 900 лв., за 3 деца - 1350 лв. Досега данъчните облекчения за едно дете бяха 20 лв.

Днес беше прието, че догодина всички деца от 1. и 8. клас ще получат еднократна помощ от 300 лв. Има условия детето да няма пет натрупани отсъствия по неуважителни причини за месец, защото тогава помощта ще бъде възстановявана.

Минималната работна заплата става 650 лева

Финансовият министър Кирил Ананиев определи бюджета като адекватен икономически отговор, който да осигури финансова стабилност.

Кирил Ананиев, министър на финансите: В окончателно приетия от парламента Закон за Държавен бюджет на РБ за 2021 са намерили място голяма час от вижданията на всички нас за финансовата рамка за следващата година. Това е така, защото всички имаме разбирането, че трябва да отговорим на предизвикателствата на COVID-19. Знаем за притесненията на хората за здравето, знаем и за притесненията на бизнеса, засегнат от кризата. Тези проблеми са надпартийни и този бюджет не обслужва партийни интереси, а изцяло е насочен към националния интерес.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пеле към Марадона: Един ден отново ще ритаме топка там горе
Пеле към Марадона: Един ден отново ще ритаме топка там горе
Четири българки ще се борят за отличията на ЕП по художествена гимнастика в Киев
Четири българки ще се борят за отличията на ЕП по художествена гимнастика в Киев