НОВИНИ

Димитър Илиев: Разединението в българския шахмат само ни дърпа назад

Министърът на младежта и спорта смята, че обединението на федерациите по шахмат може само да послужи на българските шахматисти

Димитър Илиев
Снимка: Startphoto.bg
bnt avatar logo
от БНТ
14:21, 05.03.2024
Чете се за: 02:07 мин.
Спорт
Слушай новината

Министърът на младежта и спорта Димитър Илиев силно се надява Българска федерация по шахмат 2022 и Българска спортна федерация по шахмат да се обединят за доброто на българските спортисти.

На срещата инициирана от министъра двете федерации стигнаха до заключението, че към момента обединение не е възможно, но от двете централи ще съставят екипи, които да работят по потенциално обединение.

"И по време на самата среща се видя, че има достатъчно много поводи за разединение. Връщаме ли се обаче назад, няма да има добро решение. Моят апел към двете организации е да се търси как да се върви напред в обща посока. Темата е от изключително голямо обществено значение, касае спорт, който българите много обичаме, така че се надявам в скоро време да излезем с някакво положително решение на казуса", коментира министър Илиев.

Той смята, че обединението може само да послужи на българските шахматисти.

"Оптимист съм и вярвам, че разумът ще надделее и ще се намери такова решение, защото крайната цел е нещо много по-голямо от тези две страни, които спорят. Сближаващата линия трябва да е тази българските спортисти да могат да участват както на национални, така и на международни първенства", добави още Илиев.

Набие Кабак, която е председател на комисията по въпросите на децата, семейството, младежта и спорта, насърчи федерациите сами да инициират потенциално обединение.

"Нашата роля в момента е да бъдем медиатори, защото не е наш ангажиментът федерациите да се обединят. Нашата цел е спортистите ни да получат необходимото спокойствие и подготовка и да бъдат обезпечени за участието си в националните и международните турнири", каза Кабак.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
100 000 лв. обезщетение: Едно от семействата на разменените бебета осъди "Шейново"
100 000 лв. обезщетение: Едно от семействата на разменените бебета осъди "Шейново"
Денков след срещата с Тихановская: Беларус е пример как може да бъдат счупени демократичните правила
Денков след срещата с Тихановская: Беларус е пример как може да бъдат счупени демократичните правила