НОВИНИ

До средата на юли трябва да е готов ремонтът на тръбата, която замърсява Варненското езеро

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
16:15, 27.05.2020 (обновена)
Чете се за: 01:24 мин.
У нас

Във Варненското езеро днес започна прокопаването на мястото, в което ще бъде положена новата тръба за отпадъчните води на кв. "Аспарухово" до пречиствателната станция. Авария на старата замърси силно езерото. Наш екип беше на мястото, където се извършват строителните дейности. Операцията е сложна, защото се извършва под водата. По проект тръбата трябва да е на 22 метра под морското равнище.

На брега на Варненското езеро текат ремонтните дейности за скъсаната тръба. В момента тя е запушена от двете страни и отпадните води се отвеждат към старото съоръжение на пречиствателна станция "Аспарухово".

Това обаче не променя факта, че битовите води продължават да се изливат в езерото, механично пречиствани, каквато беше ситуацията досега след като се скъса тръбата.

Иначе средата на юли е ориентировъчен срок, за приключване на ремонта, защото от фирмата-изпълнител се съобразяват с метеорологичните условия и с корабния трафик, тъй като се работи точно на пътя на корабите.

Все пак от фирмата изпълнител заявиха, че се работи и през почивните дни и ще се търсят допълнителни мощности за да се ускори ремонтът.

270 метра е дълга скъсаната тръба и тя вече е извадена от езерото. Дали първоначално е била положена под дъното никой не може да каже.

Инж. Христо Николов, ръководител на проекта: Мога да ви кажа само, че причината за разкъсването е механично въздействие, вижда се по самата тръба. Дали е ударен от кораб не мога да твърдя. Този тръбопровод вероятно може да е бил под дъното, но може да е изкаран от това въздействие отгоре. Може да се е напълнил с въздух, може да са станали много неща.

Най-много време ще отнеме да се прокопае траншеята, в която ще бъде положена тръбата. Обмисля се варианта да се вкара допълнителна техника, за да се ускори процесът.

Инж. Христо Николов, ръководител на проекта: Корабите, които минават оттук с максимално газене са около 11-12 метра максимално. Тръбата ще бъде на минус 22 метра. Тоест 10 метра разлика между кила на кораба и тръбата.

В същото време пробите от водата показват завишени стойности на амониев азот и занижени показатели на кислорода. Това е убило рибата, но експертите не са категорични, че отровата идва от дефектиралата тръба. А за замърсяването е наложена глоба на ВиК-Варна в размер на 44 хиляди лева месечно.

Михаил Маринов, зам.-управител на ВиК-Варна: Има решение на РЗИ тя да бъде редуцирана на 11 хиляди лева, но въпреки това ние обжалваме и тази санкция, защото считаме, че тя е наложена неправомерно.

Ремонтът ще струва 1 милион и 300 хиляди лева. Парите са осигурени от Регионалното министерство.

Автор: Нивелина Няголова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Книги под карантина в библиотеката в Пловдив
Книги под карантина в библиотеката в Пловдив
Задържаният с 40 кг кокаин остава в ареста
Задържаният с 40 кг кокаин остава в ареста