НОВИНИ

Египет, Етиопия и Судан продължават преговорите си, свързани със спорен язовир

египет етиопия судан продължават преговорите свързани спорен язовир
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
16:40, 27.08.2023
Чете се за: 02:52 мин.
По света
Слушай новината

Египет, Етиопия и Судан продължиха днес дългогодишните си преговори за спорния язовир, който Етиопия строи на най-големия приток на река Нил, предаде Асошиейтед прес, като се позова на длъжностни лица.

До подновяването на разговорите се стигна, след като миналия месец президентът Абдел Фатах ас Сиси и министър-председателят на Етиопия Абий Ахмед заявиха, че се стремят до четири месеца да постигнат споразумение за експлоатацията на язовира "Възраждане" на Сини Нил на стойност 4,6 милиарда долара. Сини Нил се слива с Бели Нил в столицата на Судан Хартум, след което се насочва на север през Египет към Средиземно море.

Египет се опасява от опустошителни последици, ако язовирът заработи, без да бъдат отчетени египетските потребности. Най-многолюдната арабска страна в света разчита почти изцяло на Нил, за да осигури вода за селското стопанство, както и за над 100 милиона души. Около 85% от дебита на реката идва от Етиопия. Министерството на напояването и водните ресурси съобщи за подновените преговори в Кайро. Министърът на напояването Хани Сеуилам каза, че Египет иска правно обвързващо споразумение за начина на експлоатация и пълнене на огромния язовир.

Сеуилам заяви, че има много "технически и правни решения", свързани със спора, но не уточни какви са те. Напрежението между Кайро и Адис Абеба се засили, след като етиопското правителство започна да пълни язовира, преди да постигне споразумение. Остават ключови въпроси за това колко вода ще пусне Етиопия надолу по течението, ако настъпи дълга суша, и как трите държави ще решават евентуални бъдещи спорове.

Етиопия твърди, че язовирът е от съществено значение, като се аргументира с липсата на електричество за по-голямата част от населението на страната. Судан иска от Етиопия да координира и споделя данни за работата на язовира, за да избегне наводнения и да защити собствените си язовири за производство на електроенергия на Сини Нил, основен приток на Нил. Язовирът е разположен само на 10 километра от суданската граница.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кирил Петков: ГЕРБ трябва да се определят - с президента ли са или са за реформа в службите
Кирил Петков: ГЕРБ трябва да се определят - с президента ли са или са за реформа в службите
Мария Николова и Шабан Мустафа отново са шампиони в скоростното изкачване на Витоша
Мария Николова и Шабан Мустафа отново са шампиони в скоростното изкачване на Витоша