НОВИНИ

Екип на БНТ на церемонията на дервишите в памет на Руми

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:38, 02.01.2022
6115
Чете се за: 04:20 мин.
Любопитно
Слушай новината

За първи път от началото на епидемията церемонията на дервишите в памет на персийския поет и философ Мевляна Руми се извърши пред публика.

Церемонията Сема е обявена от ЮНЕСКО за шедьовър на устното и нематериално наследство на света.

Но церемонията фокусира вниманието на света и заради делото на Руми, оформило различни представи в психоанализата, повлиял много философски течения, белязало творчеството на много класици.

Наш екип успя да присъства на церемонията в град Коня, Турция и се срещна с пряк потомък на Мевляна.

Минали са 748 години от смъртта му, но неговите наследници и последователи още отбелязват този момент, като сватбената нощ на Мевляна. И са пресъздали мистичното пътуване на душата му към любовта и съвършенството в изумителна церемония.

"Този ритуал, от началото до края, говори за душата", коментира пред БНТ Елсин Челеби, пряка потомка на Мевляна.

"Ние храним душата си и това носи удовлетворение и щастие", обясни дервишът Митхат Йозчакъл.

Но за да се разбере докрай тази церемония, всеки трябва да научи историята на Мевляна. И наследниците, и последователите му са се погрижили да изградят музеи навсякъде по света.

13 век е белязан от татаро-монголските нашествия, които прогонват семейството на Руми от родния му град Балх, днес в Афганистан. Това е периодът, в който Селджукския султанат престава да съществува, тежкото положение след опустушителните инвазии поражда месиански настроения сред хората.

Като учител и теолог със свое учение, около бащата Бахаедин Велед се събират много последователи от различни религии. В това разнообразие от идеи и вярвания, се оформя и философията на Мевляна. Той успява да преодолее всички светогледни различия, като говори за любов, толерантност и диалог.

"Синовете и внуците на Мевляна са били подготвяни поколение след поколение да продължат това знание. И те са организирали къщите на Мевляви като училища. И затова знам със сигурност, че съм 26-то поколение наследничка на Мевляна", разказа Елсин Челеби.

"Мевляна винаги говорил истината, затова и християните и евреите го обичали. И всеки казвал за него какъв добър и хубав човек е той. И затова след смъртта му, всички били разстроени", разказа Мехмед Дьонмез, историк.

Но смъртта за Руми и неговите ученици е моментът, в духът се събира отново със създателя си, а Бог е най-голямата любов. И ритуалът Сема всеки път пресъздава смъртта като вечната сватба с Бог.

"Тези дрехи се свързват със смъртта. Но тази смърт е малко по-различна от нормалната смърт. Както казва пророкът Мохамед, умри преди твоята смърт. Това означава убий или контролирай своето его, убий своята животинска страна, бъди перфектен човек и ще бъдеш готов за истинската смърт", заяви Митхат Йозчакъл.

Чрез Сема дервишите разказват за любовта, за смъртта и възкресението, за любовта и истината, за духовното извисяване. Това е техния начин да запазят през вековете и да предадат на поколенията посланията на техния учител. И всяка година в Коня отбелязват смъртта му като като края на едно мистично пътуване към съвършенството.

Повече от интервюто с Елсин Челеби, пряка потомка на Мевляна и дервишът Митхат Йозчакъл вижте в "Денят започва".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Денят започва" в понеделник: Омикрон в България - гостува проф. Тодор Кантарджиев
"Денят започва" в понеделник: Омикрон в България - гостува проф. Тодор Кантарджиев
Челси и Ливърпул стартираха годината със зрелищно равенство
Челси и Ливърпул стартираха годината със зрелищно равенство