НОВИНИ

ЕС удължава правилата за временна закрила на украински бежанци

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
14:54, 08.03.2023
Чете се за: 04:40 мин.
По света
европейският съюз започва преговори членство северна македония албания
Слушай новината

ЕС е готов да удължи действието на Директивата за временна закрила на украински бежанци толкова дълго, колкото е необходимо. Европейската комисия съобщи днес, че правилата вече са удължени до март 2024 година, но могат да бъдат продължени допълнително до 2025 година, а след това и още, ако това е необходимо.

Директивата за временната закрила беше задействана за първи път на 4 март 2022 г. в отговор на агресията на Русия срещу Украйна.

Оттогава насам близо 4 милиона души получиха закрила в ЕС, над 3 милиона от които през първата половина на 2022 г. Всички регистрирани лица имат право на достъп до пазара на труда, образование, здравеопазване и жилищно настаняване.

С Директивата бе предоставена незабавна защита, като същевременно формалностите бяха сведени до минимум. Той допълни тази защита с всеобхватен и хармонизиран набор от права:

  • Достъп до регистрация и документация: държавите членки бързо въведоха процедурите за регистрация и издаване на необходимата документация.
  • Специална закрила на децата: понастоящем близо една пета от украинските деца намират убежище в ЕС.
    Достъп до образование и професионално обучение: от началото на учебната година през септември миналата година около половин милион украински деца са записани в образователните системи в целия ЕС.
  • Справяне с рисковете от трафик на хора и подкрепа за жертвите на военни престъпления: ЕС въведе общ план за борба с трафика на хора с цел повишаване на осведомеността сред разселените лица и предотвратяване на трафика на хора.
  • Достъп до здравеопазване и социални обезщетения: почти 2000 украински пациенти бяха успешно евакуирани в 20 държави от ЕС и ЕИП, а в повечето държави членки на избягалите от войната беше предоставена психична и психо-социална подкрепа.
  • Достъп до работни места: около един милион разселени лица работят в Европа, а ЕС създаде пилотен проект „Резерв от таланти“, за да способства интеграцията на пазара на труда.
  • Достъп до жилищно настаняване: насоките „Безопасни домове“ подпомагат държавите членки, регионалните и местните органи и гражданското общество при организирането на инициативи за жилищно настаняване в частни домове.

Еврокомисията отпусна 5,5 милиона евро за проекта, управляван от Международната федерация на Червения кръст в подкрепа на изпълнението на инициативата „Безопасни домове“, и отправи покана за представяне на предложения за безвъзмездни средства за проекти с цел по-нататъшно насърчаване на схемите за общностно спонсориране.

Комисията и нейните агенции предоставиха оперативна подкрепа на държавите членки при прилагането на директивата. Агенцията на ЕС в областта на убежището оказва подкрепа на 13 държави членки във връзка с техните нужди в областта на убежището, приемането и временната закрила.

Около 200 служители на Frontex са разположени в държавите членки на първа линия и в Молдова, за да оказват подкрепа при управлението на техните граници. Европол също разположи свои служители и гост-служители, които да извършват вторични проверки за сигурност в пет държави членки и Молдова. В държавите членки бяха създадени три центъра на Механизма за гражданска защита на ЕС, през които се канализират над 80 000 тона помощ в натура към Украйна.

ЕС предостави и финансова подкрепа за посрещане на нуждите на разселените лица. ЕС предостави общо 13,6 милиарда евро допълнително финансиране чрез своите пакети CARE и FAST-CARE. В рамките на кохезионните фондове бяха препрограмирани 1 милиард евро, а 400 милиона евро бяха предоставени по линия на фондовете в областта на вътрешните работи.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Около 400 000 лева са откраднати при инкасо обира във Враца
Около 400 000 лева са откраднати при инкасо обира във Враца
Отбори от Турция, Унгария и Черна гора ще се включат в турнира на името на Ваня Войнова
Отбори от Турция, Унгария и Черна гора ще се включат в турнира на името на Ваня Войнова