ЕСПЧ: Задължителните ваксинации са необходими в демократичното общество

от БНТ , Източник: БГНЕС
14:20, 08.04.2021
Чете се за: 02:30 мин.
По света
русия регистрира ваксината спутник лайтrdquo
Слушай новината

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) постанови, че задължителните ваксинации могат да се разглеждат като необходими в демократичните общества, в знаково решение след жалба, подадена от чешки семейства заради задължителните ваксинации за деца срещу различни болести.

„Мерките биха могли да се считат за „необходими в демократичното общество“, каза съдът в своето решение, като заяви, че здравната политика на Чехия е в съответствие с „най-добрия интерес“ на децата.

„Целта е всяко дете да бъде защитено срещу сериозни заболявания, чрез ваксинация или по силата на стаден имунитет“, се добавя в него.

В резултат на това съдът постанови, че не е налице нарушение на член 8 относно правото на зачитане на личния живот от Европейската конвенция за правата на човека.

Това е първият път, в който Европейският съд по правата на човека издава решение относно задължителната ваксинация срещу детски болести. Редица експерти казват, че това може да има последици като налагане на политики за задължителни ваксинации срещу COVID-19 в пандемията.

"Това решение увеличава възможността за задължителна ваксинация при условията на настоящата епидемия COVID-19", заяви пред АФП Никола Хервиу, правен експерт, специализант в Европейският съд по правата на човека.

В Чешката република има общо законово задължение да се ваксинират деца срещу девет болести, включително дифтерия, тетанус, коклюш, хепатит В и морбили.

Случаят беше заведен в Съда по правата на човека от чешки родители, които бяха глобени за неспазване на това задължение за ваксинация или на чиито деца бе отказан прием в детска градина по същата причина.

Необходимостта от голямо ниво на стаден имунитет за потушаване на пандемията от COVID-19 предизвика дебат за необходимостта от възможни задължителни ваксинации, на което се противопоставя скептицизма сред някои нации по света относно имунизацията.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Унищожават близо 10 тона пилешко месо от Полша заради салмонела
Унищожават близо 10 тона пилешко месо от Полша заради салмонела
Влад Тенев е първият българин милиардер в списъка на "Форбс"
Влад Тенев е първият българин милиардер в списъка на "Форбс"