НОВИНИ

Евродепутати призовават Съвета да одобри приемането на България и Румъния в Шенген

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
12:48, 27.06.2023
Чете се за: 03:55 мин.
По света
българските евродепутати съвместна декларация шенген
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Евродепутатите от комисията по петиции в ЕП призовават Съвета да одобри присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство до края на 2023 г. Членовете на комисията гласуваха днес резолюция, която беше приета с 25 гласа „за“, 0 гласа „против“ и 0 „въздържал се“. Според евродепутатите двете страни вече са изпълнили необходимите условия за приемане.

Евродепутатите изразяват съжаление за решението на Съвета от 8 декември 2022 г., с което беше отхвърлено присъединяването на двете държави, „без да бъде представена каквато и да е правна обосновка, свързана с критериите за присъединяване“. По-голямо Шенгенско пространство без граничен контрол би направило ЕС по-силен, твърдят евродепутатите.

Фактът, че Румъния и България все още са извън зоната за безвизово пътуване, представлява важна обществена и икономическа тежест за бизнеса и населението на двете страни, казват евродепутатите. Гражданите на България и Румъния са дискриминирани, тъй като се сблъскват със забавяния, бюрократични затруднения и допълнителни разходи, когато пътуват или правят бизнес в чужбина, в сравнение с техните колеги в Шенгенското пространство, се казва в текста.

Отбелязвайки времето за чакане на граничните пунктове, евродепутатите отбелязват, че закъсненията, пред които са изправени румънците и българите, могат да продължат от няколко часа до дори дни – в сравнение с 10-те минути без контрол на вътрешните граници – което също влошава условията на работа на шофьорите на камиони.

В допълнение към вредата, причинена на единния пазар на ЕС чрез възпрепятстване на свободния поток на стоки между европейските държави-членки, текстът посочва „непоправимите щети“ за околната среда, които не са в съответствие с целите на Съюза за неутралност на климата. Здравето на шофьорите, митническите служители и хората, живеещи в близост до граничните пунктове, е застрашено от увеличеното замърсяване от много хиляди превозни средства, чакащи да преминат границата всеки ден, като около. Всяка година се отделят 46 000 тона CO₂, казват евродепутатите.

Резолюцията призовава Комисията да оцени екологичните щети, които Румъния и България търпят от юни 2011 г. поради „неоснователния отказ“ на членство в Шенген и насърчава тази институция да анализира възможностите за финансова компенсация. Евродепутатите посочват, че настоящата ситуация „е инструментализирана от антиевропейска пропаганда, включително руска пропаганда“ и „подкопава капацитета на ЕС да насърчава своите ценности и добро управление в трети страни“.

В момента всички държави-членки на ЕС с изключение на България, Кипър, Ирландия и Румъния са част от Шенгенската зона за свободно пътуване, която включва също държави извън ЕС Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн. Европейската комисия оцени, че България и Румъния са готови да се присъединят към Шенген, а Европейският парламент многократно е подкрепял тяхното присъединяване, последно в резолюция от 5 октомври 2022 г. и дебат от 14 декември 2022 г. След това пленарното заседание на парламента ще гласува за настоящата резолюция, планирана за пленарното заседание на 10-13 юли.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разкриха оранжерия за коноп в жилище във Варна
Разкриха оранжерия за коноп в жилище във Варна
Вратарят Даниел Кайзер се завърна в Ботев Пловдив
Вратарят Даниел Кайзер се завърна в Ботев Пловдив