НОВИНИ

Европейската агенция по лекарствата започна оценка на китайска ваксина

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
17:02, 04.05.2021 (обновена)
Чете се за: 01:12 мин.
По света
ема прави преглед китайската ваксина sinovac
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Европейската агенция по лекарствата стартира процедурата по оценка на ваксината срещу COVID-19, разработена от китайската лаборатория "Синовак". Решението на комисията по лекарства за хуманна употреба към агенцията "да започне проучване се базира на предварителни резултати от лабораторни изследвания (неклинични данни) и от клинични изследвания", се казва в съобщението на европейския регулатор.

Във ваксината на "Синовак" е използван класическият метод с инактивиран вирус, подпомагащ организма на ваксинирания да изработва антитела срещу причинителя на болестта.

Изследванията показват, че ваксината задейства изработването на антитела, насочени срещу вируса, който предизвиква COVID-19, и способни да подпомогнат защитата срещу тази болест, пише още в съобщението. Агенцията ще продължи процедурата, докато получи достатъчно доказателства, че ползите от ваксината надвишават рисковете от евентуални странични ефекти.

През февруари ваксината на "Синовак" бе разрешена в Китай, тя се употребява също в Чили, Бразилия, Филипините, Украйна и Турция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тома Биков отговори на обвиненията на Трифонов във връзка с Изборния кодекс
Тома Биков отговори на обвиненията на Трифонов във връзка с Изборния кодекс
Швейцарски дипломат падна от 17-я етаж в Техеран
Швейцарски дипломат падна от 17-я етаж в Техеран