НОВИНИ

Париж подготвя една различна Олимпиада с минимален въглероден отпечатък

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
19:35, 21.07.2024 (обновена)
Чете се за: 14:07 мин.
По света
Слушай новината

Париж подготвя една различна Олимпиада с минимален въглероден отпечатък. Организаторите на грандиозното събитие във Франция са си поставили висока цел - да създадат нов модел на олимпийски игри, който да се превърне в устойчив стандарт и за следващите издания.

Как френската столица превръща тази амбиция в реалност?

Пет дни преди старта на Олимпиадата Милен Атанасов потърси отговори на този въпрос в рубриката "След новините", която се излъчи веднага след централната емисия "По света и у нас".

По-малко, по-добре и за по-дълго. Тези нови принципи са на път да променят класическите за Олимпиадата: по-бързо, по-високо, по-силно. Защото годината е 2024, а лятната Олимпиада е в Париж. Амбицията на френските домакини е да представят на света съвсем нов модел олимпийски игри - с драстично намалени вредни емисии и с конкретни примери за това как един град и една страна могат да намерят устойчиви решения на всяко предизвикателство, което заплашва да остави тежък въглероден отпечатък.

"Кръговете са от стомана. Това е рециклирана стомана, получена от преработката на старо желязо. Така са изработени металните плоскости, от които са изрязани, заварени и боядисани отделните пръстени", обясни Пиер Енгел, ръководител на проекта "Олимпийски кръгове".

Състезателният елемент в Париж взема превес много преди началото на летните олимпийски игри. За да се стигне до спортната надпревара на терените и пистите, организаторите се състезават с историята, паметниците, културното наследство, климатичните промени, вредните емисии, с големите очаквания на публиката и най-вече - с бъдещето. Предизвикателства, които изискват интелигентен, новаторски план. Такъв, какъвто вече е задействан, смята Матиас Фавро - капацитетът по въпросите на спорта и лятната Олимпиада във Френския институт в София.

Милен Атанасов, БНТ: Как Париж - един гъстонаселен град с богато културно наследство, което е навсякъде, да се превърне в един спортен терен за тези Олимпийските игри през 2024 г.?

- Предизвикателството е голямо. И едно от решенията е игрите да излязат извън границите на Париж и по-точно да обхванат градовете в Ил дьо Франс. Така дворецът във Версай ще приеме състезанията по езда, а Бурже ще предостави пространство за спортното катерене. Но нещата не спират дотук. Идеята е цяла Франция да бъде привлечена към събитието. Тоест, ще бъдат включени и други градове в различни райони от страната. Така че срещи по футбол ще се играят в Нант, Бордо, Марсилия, Ница. Волейбол ще има в Лил, стрелба - в Шатору, ветроходство - в Марсилия и сърф, една от новите дисциплини на игрите през 2024 г. - в Таити", каза Матиас Фавро, Френски институт - София.

Приобщаването на Отвъдморските територии към събитието е похвална инициатива. Която не променя факта, че основната тежест за провеждането на Олимпиадата пада върху френската столица.

"В отговор на типично градското предизвикателство беше решено Париж да бъде превърнат в един олимпийски стадион. Стадионът ще бъде разположен в целия град. Така много от известните места в Париж ще се превърнат в сцена за състезанията. Такъв е случаят с надпреварите по ВМХ и скейтбординг, които ще се проведат на площад "Конкорд", със стрелбата с лък на откритите пространства от Дома на инвалидите; край Айфеловата кула е игрището за плажен волейбол", отбеляза Матиас Фавро.

Пътеките за фехтовка пък са разположени в "Гран пале". А теренът за хандбал е изграден в изложбения център "Порт дьо Версай". Линиите на терените за хандбал не са очертани с боя, а със специална лепенка. Причината - дори и по време на състезанията тези пространства ще се превръщат в площадки за различни спортни дисциплини.

"Настилката за хандбал ще бъде заменяна от настилка за състезания по вдигане на тежести. Това означава, че част от покритието ще бъде демонтирано и това е изчислено до часове и минути", каза Аня Шилуме, директор на зала "Арена Париж-юг".

"Същевременно в събитието са включени и емблематични спортни съоръжения за Париж - стадиони, като Стад дьо Франс, Парк де пренс, игрищата на Ролан гарос. Имайте предвид, че 95% от съоръженията за летните игри са вече съществуващи или са временни конструкции. Едва 5 процента са новопостроените съоръжения", каза Матиас Фавро.

"Милен Атанасов, БНТ: А какво ще стане с тези съоръжения след игрите?
- Някои от тези съоръжения ще бъдат демонтирани. А други ще бъдат поддържани и предлагани, така че хората в града да получат достъп до тях. Като например площадките за скейтборд. Такава е и идеята за устойчивост на спортните съоръжения, залегнала в създаването им", допълни Фавро.

Плувният център и олимпийското село са сред малкото новопостроени сгради специално за Олимпиадата. Преобладаващо дървени конструкции, фотоволтаични покрития на покривите, подово охлаждане и отопление вместо климатици - това са само част от архитектурните решения в унисон със стремежа към въглеродна неутралност. По-важното къде са построени сградите и какво ще е бъдещето им.

"Олимпийското село и Плувният център бяха изградени в Сен Дени. В този район на Париж бяха извършени сериозни строителни работи. Целта е те да допринесат за устойчивото развитие. Олимпийското село след игрите на практика ще се превърне в квартал. Сградите и инфраструктурата там са проектирани и построени така, че да отговарят на съвременните екологични критерии и да имат минимален въглероден отпечатък. Хубавото е, че хората от Сен Сен Дени, а и от други райони на Франция, ще могат да използват тези сгради, да живеят в тях", каза още Фавро.

Е, да не забравяме, че от 26 юли Олимпийското село ще бъде дом за спортистите. Повечето зали с тренажори са разположени в непосредствена близост до жилищните пространства. А обзавеждането в тях ще бъде минималистично, но удобно. Особен акцент в него са леглата от картон с матрак от три части и брандираните завивки, които са и подарък-спомен за участниците в Олимпиадата. Противно на очакванията, леглата могат да понесат тежестта и на най-тежкия лекоатлет.

"Когато проектирахме леглото от картон, взехме предвид, че на него могат да подскачат трима или четирима души. Защото когато спечелят медал, хората стават много щастливи. И напълно е възможно трима души да подскачат върху леглото от радост", коментира Мотокуни Такаока.

"По отношение на Парижкото споразумение от 2015-та игрите са изправени пред сериозно климатично предизвикателство. Организацията на лятната Олимпиада е голяма отговорност. Става въпрос за 35 места за провеждане на състезания в различните дисциплини, 10 500 състезатели, огромен брой зрители. Влиянието върху околната среда на събитието съществува и то е взето под внимание. Безспорно вече знаете за почистването на Сена. През последните дни си припомнихме отново тази тема, след като кметът на Париж и преди нея спортният министър влязоха и плуваха в реката. Целта беше да покажат, че водата в Сена става за плуване", допълни Матиас Фавро.

Не стана ясно на какво се дължаха възклицанията на спортната министърка Амели Удеа-Кастера при първото й потапяне в Сена. Но плувният стил на кметицата Ан Идалго беше впечатляващ. Още по-впечатляващ беше коментарът ѝ.

"Иска ни се не само да посрещнем гостите на игрите, но и в идните години в Сена пак да може да се плува. В крайна сметка искаме да направим по-чисти и водите на океана, защото цялата тази вода се влива в океана", каза кметът на Париж Ан Идалго.

Зад това желание се крие колосална работа за пречистване на водите на Сена. Вложените в нея средства надхвърлят милиард и 400 милиона евро. А изградената сложна инфраструктура от пречиствателни станции, отвеждащи канали и резервоари се стреми да компенсира ефекта от силните валежи. Именно те представляват най-голямата заплаха за чистотата на реката. При обилни и продължителни дъждове канализационната система, през която преминават и отпадните води, прелива в коритото на Сена. Едно от най-впечатляващите решения за справяне с проблема е скрито под гара "Аустерлиц" в централната част на Париж. Това е огромен резервоар, който може да поеме до 50 хиляди кубични метра отпадни и дъждовни води. Вместимостта му се равнява на 20 басейна с олимпийски размери.

Въпреки усилията на градските власти, хидроинженерите, архитектите и организаторите на игрите, последната дума все пак ще има времето. Засега Сена отговаря на европейските изисквания за водни басейни, в които може да се плува. Но един по-продължителен порой може да промени количеството на опасни бактерии в реката. И да отложи или дори да отмени стартовете по плувен маратон и триатлон. Засега, обаче, прогнозите са за стабилно слънчево време. То ще е от полза и за фотоволтаичните инсталации, които осигуряват електричество за Олимпиадата.

"Сто процента от местата, свързани с олимпийските игри, са захранени от възобновяеми енергийни източници. Сто процента от местата и съоръженията, където ще се провеждат състезанията, са достъпни с обществен транспорт. 85 процента от спортистите ще бъдат настанени на по-малко от 30 километра от мястото, където ще се състезават. Изхранването им също отговаря на правилата за устойчивост. Продуктите са предимно местни и няма да се доставят от далечни места. Ще бъде въведена и система за измерване и проследяване на въглеродния отпечатък по време на игрите", разказа Матиас Фавро.

О, да. Ще има и ограничения. 135 евро глоба чакат всеки, който стъпи с превозното си средство на платната, предназначени за транспортиране на участниците в игрите, за линейки, за коли на полицията и пожарната. 185 километра пътни ленти край Париж са обозначени със специална маркировка по време на Олимпиадата. Само че общественият транспорт ще бъде подсилен с 15 процента повече превозни средства - автобуси, влакове и мотриси в метрото, плюс нови 400 километра велосипедни алеи.

"Историческото предизвикателство е значително. Тези Олимпийски игри се провеждат сто години след последната лятна Олимпиада в Париж през 1924-та. Залогът е голям - как цялата спортна история да бъде представена при сегашното събитие. Всъщност Организационният комитет на Олимпийските и Параолимпийските игри в Париж заложи на една нова визия за игрите и въобще за големите спортни събития. Желанието е тези игри да се превърнат във вдъхнование и дори в пример за следващите олимпиади", допълни Матиас Фавро.

Крилатата фраза, залегнала във философията на олимпийските игри - че не победата е важна, а участието, със сигурност очаква добавка от Париж. В стил: участието е важно, но е важно и как участваш - не само като състезател, зрител, организатор, доброволец, охранител, полицай, готвач или снабдител, но с усещането, че ние сме едно цяло. И от поведението, навиците и отношението на всеки от нас зависи как ще живеем утре и какви състезания ще водим - за по-добър живот или за оцеляване.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четири златни медала за българските състезатели по скокове във вода на Балканиадата във Варна
Четири златни медала за българските състезатели по скокове във вода на Балканиадата във Варна
Опасно близо: Само на 600 метра от българската граница е пожарът, който бушува трети ден в Гърция
Опасно близо: Само на 600 метра от българската граница е пожарът, който бушува трети ден в Гърция