НОВИНИ

Ще успее ли Грузия да се отскубне от мъртвата хватка на Русия?

Николай Кръстев
от Николай Кръстев
21:21, 07.07.2024
Чете се за: 17:17 мин.
Европа
Снимка:
Слушай новината

Протестите и недоволството в Грузия, които видимо са затихнали дават ясен знак, че скоро младите, или бъдещето на страната ще излязат отново по площадите, защото няма да приемат опитите на управляващите, страната им да се превърне в нов сателит на Русия. Управляващата партия "Грузинска мечта" отхвърли ветото на президента на Грузия и окончателно прие същия Закон за чуждестранните агенти, чрез който Русия задуши свободата на словото и независимите организации.

Този закон в Грузия може би, според различни оценки, ще постави края на демокрацията в страната, ако на парламентарните избори в края на октомври политическата обстановка не се промени и на власт не дойде прозападно правителство. Но тогава обаче стотици неправителствени организации, както и много независими медии, които работят в Грузия, могат да бъдат поставени под възбрана и да не могат да вършат своята дейност, защото ще бъдат обвинени за виновни и вкарани в един общ регистър на чуждестранен агент на страната.

"Повече от 200 000 души едновременно излизаха на улиците, не само заради закона, макар че обществото в Грузия се чувства много грубо излъгано и е много негативно настроено към него. Допитванията показват, че средно 75% са настроени негативно към закона, а 25% го подкрепят. Между другото, трябва да поздравим за това „Грузинска мечта“, явно много сериозно поработиха през тази година, особено в провинцията, и докараха този процент до 25% в полза на закона", каза Валери Чечелашвили от Център за анализи на сигурността и външната политика.

Защо управляващите правят този рязък завой към путинова Русия и то скоро след като тя окупира 20% от територията ѝ?

"Интересите на Русия към Грузия са ясни, Путин отдавна е заявил желанието си да върне границите на империята си преди 1991 година. И очевидно работи систематично в тази посока. 2008 г. Грузия и Русия водиха война за Южна Осетия и Абхазия - подкрепяните от Москва отцепнически грузински региони. Русия официално призна Абхазия и Южна Осетия за независими държави и значително разшири военното си присъствие в двете територии. За съжаление, войната в Грузия беше проспана от Запада. В крайна сметка конфликтът в Грузия доведе до руската подкрепа за двата сепаратистки региона в източна Украйна Донецк и Луганск през 2014 г., анексирането на полуостров Крим и войната на Русия срещу Украйна през 2022 г.".

"Прекрасно разбирате, че в геополитически смисъл Русия маркира така страните, в които доминира, налага такова отношение към Запада, а от друга страна всички субекти, включително и нашата телевизия, които се регистрират вече официално като агенти на чуждестранно влияние, сами сякаш заявяват, че ето - ние сме агенти. Няма защо да се обяснява на хората, които са живели в Съветския съюз или в страните от Варшавския пакт, каква конотация има това – народен враг, каква внушение предизвиква самото име "агент на чуждестранно влияние". С това ще се затвори кръгът на авторитаризма в Грузия. Вече може направо да се каже, че независимите медии, тези три национални телевизионни канала, включително и "Формула", където сте сега, са последната линия на отбрана на демокрацията в Грузия срещу руския стил на авторитаризъм", заяви Гиорги Таргамадзе - журналист, телевизия "Формула".

"Във всеки един момент могат да дойдат в офиса ни и да приберат всички носители на електронна информация, да изискат от нас предоставянето на лични данни, не само на нашите служители, а и на тези, които участват в нашите програми. А това не e възможно да се направи. Затова изобщо не изключвам възможността през август или септември нашата организация, като много други да е принудена сама да се разпусне или да бъде закрита от Министерството на правосъдието", каза Валери Чечелашвили - Център за анализи на сигурността и външната политика.

Днес народът на Грузия се стреми да се отскубне от мъртвата хватка на Русия. Страната си е заявила и вградила в основния си закон посоката, в която иска да се развива - институционална демокрация от европейски тип - обяснява бившият министър на финансите Валери Чечелашвили, които е и бивш заместник-министър на външните работи. Сега той ръководи неправителствения център за стратегии и анализи, който ще попадне под ударите на закона за чуждестранния агент.

"По принцип имаме само две възможности: да се регистрираме като организация под чуждестранно влияние и прокарваща интересите на чужди държави, подтекстът на което означава, че значи действаме срещу интересите на Грузия. А това е лицемерие и изобщо не отговаря на действителността, защото всички донорски програми от Европа и Съединените Щати, които подкрепят нашите проекти, са ориентирани към превръщането на Грузия в институционална демокрация от европейски тип. Без това няма как да се приближим до Европейския Съюз и да станем негов член, а това е главната ни цел – това е записано в Конституцията ни. На практика става въпрос за забрана на дейността ни", каза Валери Чечелашвили.

Каха Гоголашвили е един от хората, които формират новото министерство на външните работи на Грузия след като се отделя от СССР, когато страната му избира своя път към Европейския съюз. И за него е пределно ясно колко рязък завой прави последното правителство към Русия. Сега е ръководител на влиятелния неправителствен грузински център за стратегически и международни изследвания в Тбилиси, който със сигурност ще попадне под ударите на закона за чуждестранните агенти.

"Всъщност основните, най-заплашителни моменти в това законодателство са именно практически неограничените правомощия за извършване на мониторинг в организациите, тоест по всяко време, за неограничен период от време, всеки представител на Министерството на правосъдието ще седи във вашата организация, той ще поиска издаване на лични данни, данни, които по принцип са защитени от закона, те имат право на достъп до моите лични тайни и данни. И това, разбира се, ще доведе до закриване, вероятно ще доведе до финансови проблеми", прогнозира Каха Кохалашвили - ръководител на Фондация "Рондели".

"Но това не е всичко. Тук има предпоставки, че това е просто увертюра към по-брутални репресии, тоест ситуация, в която целенасочено ще се унищожават гражданското общество, хора с независимо мислене и хора с критична натура, може би съвсем не от неправителствени организации, защото този закон дава право да се извършва мониторинг и изследване на всички параметри, свързани не само с организацията, но и с всички, които по някакъв начин са участвали. Например, ако веднъж на 10 години някакъв експерт с тази организация е имал договор и е писал, и в същото време е разобличил правителството за нещо, така че отделно, тогава той може да бъде подведен под този закон, тоест да не бъде привлечен и да изисква от него да извърши същата проверка на всичките си лични дела и други подобни. Това е много подобно на ситуацията от комунистическите времена, може би дори някои моменти на репресии".

В Грузия под ударите на закона за чуждестранните агенти предстои да попаднат и редица независими медии. С известния грузински журналист и полемист Гиорги Таргамадзе се срещаме в телевизия "Формула", на която той е главен редактор.

"Този руски закон създава много сериозни проблеми не само във финансово отношение, но и по отношение на статута. Тази крачка не представлява изключение, тя консолидира всички авторитарни стъпки, предприемани преди това. В рамките на последните две години се водеше много активна информационна пропагандна подготовка. Журналистите бяха цел не само на негативна пропаганда, но станахме и цел на физически атаки. Има много такива случаи с телевизионни журналисти, в един телевизионен канал наш партньор почина, оператор - след подобно нападение. А с този руски закон ситуацията вече се затвърждава във формално отношение. Всичко, което се казваше за тях – че са врагове на народа, че са западни агенти и така нататък е буквално записано в този руски закон – всички, които получават повече от 20% от дохода си от западните държави, трябва да се регистрират като агенти на чуждестранно влияние", смята Гиорги Таргамадзе - журналист, телевизия "Формула ".

Въпреки съпротивата, уличните протести и ветото на президентската на Грузия, законът е приет и започва да действа. И за демокрацията единственото решение е заложено на предстоящите избори.

"Огромната част от независимите медии и неправителствените организации заедно заявиха, че няма да се регистрират като агенти на чуждестранно влияние. Това означава, че през времето до изборите първо ще се налагат глоби, а нататък ще последват стъпки, насочени към това те изобщо да не могат да работят. Но за щастие или за съжаление през октомври ни предстоят избори и всички сме в очакване на тези избори. Все пак съществува шанс по демократичен начин да спрем движението в посока на пълен авторитаризъм и ще направим всичко, за да може в периода до провеждането на изборите грузинският зрител, грузинската общественост да продължи да има възможност да гледа независимите телевизионни канали, да проследи политическите дебати и да получава не алтернативна информация, информация, която отразява обективната реалност в Грузия".

"Протестите обаче не са само срещу закона, а и заради външнополитическата ориентация на Грузия. Защото "Грузинска мечта" слезе до нивото на антиевропейската и антизападната риторика и това я постави в едно много сложно положение. Един голям масив от неутрален електорат досега не излизаше на избори, тъй като смяташе, че Грузия криво-ляво с всичките грешки се движи все пак в посока на Европейския Съюз. Имаме безвизов режим и сме асоциирани членове, имаме статут на кандидат и затова дали едните ще са на власт или другите, фактически вървим в правилната посока. Сега вече това усещане липсва, защото всички наши партньори казват: "Допускате много груби грешки!", мисли
Валери Чечелашвили.

Сега цялото внимание на демократичните организации и свободните медии се насочва към честното провеждане на изборите. Те в никакъв случай не трябва да приличат на тези в Беларус - казва независимият анализатор Шота Уталашвили.

"Най-важното е изборите да са поне честни. В този случай мнозинството от населението ще гласува. Защото те ще са референдум. Какво бихте искали? Свобода или тирания? Европа или Русия? И знаем какви са настроенията на населението. Мнозинството, разбира се, са за свобода и за Европа. Но изборите не трябва да са като в Беларус. защото вотът в Беларус, ние знаем, той не отразява напълно волята на народа. Това, което правителството иска, е именно да се отърве от наблюдателите на изборите, от тези организации, които наблюдават и записват всички нередности там. Но ще трябва да се борим заедно със свободните медии, срещу руските партии, с нашите западни партньори", посочи Шота Уталашвили - анализатор.

И тъй като залогът е много голям, никоя от независимите организации и медии не си прави илюзията, че предстоящите парламентарни избори в Грузия ще минат гладко. Възможните сценарии може да се каже, че са проиграни на други, уж демократични избори.

"Всичко е възможно, разбира се! Първо страхуваме се, че правителството иска да развали отношенията си със САЩ, с европейските институции страни, да има някаква причина да попречи на международните наблюдатели от ОССЕ, от съвета на Европа, Европейския парламент да бъдат допуснати до изборите. Тогава те могат масово за бъдат фалшифицирани. Това е опасността", смята Каха Гоголашвили.

Едва приели руския закон, пропагандата на управляващите вече върви с пълна сила. И тя определено следва антиевропейски и прокремълски опорки. Или за това как Грузия няма нужда от европейските институции, защото Грузия е много повече.

"Европа се нуждае от Грузия повече, отколкото Грузия се нуждае от Европа. Грузия може да използва своя транзитен потенциал, тоест тя се намира на кръстопътя на север-юг, запад-изток. И всички имат нужда от нас, и Китай, и Русия. Можем да балансираме между различни сили и да просперираме. Това са абсолютно фалшиви обещания, разбира се, защото държава като Грузия не може да балансира. Заобиколена от още по-авторитарни държави и хищници, те ще я погълнат и Грузия просто ще загуби всичко, което е придобила през тези 30 години независимост. Ще попадне под ново робство на някоя голяма авторитарна държава. Русия, Китай, или друг. Или всички заедно, така да се каже, ще установят своя контрол над Грузия", констатира Каха Гоголашвили.

И пред Грузия стои едно лято, което може да се окаже повратно за развитието ѝ. А Европа трябва да покаже повече зрялост и да даде ясни сигнали на Грузия и на грузинците пред какво са изправени и ще имат ли сила да се справят с това?

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стефка Костадинова пред БНТ: Няма незаменими хора, няма незаменини рекорди, всичко си е с времето (ВИДЕО)
Стефка Костадинова пред БНТ: Няма незаменими хора, няма незаменини рекорди, всичко си е с времето (ВИДЕО)
Обрат във Франция: "Нов народен фронт" начело, втори остават центристите на Макрон
Обрат във Франция: "Нов народен фронт" начело, втори остават центристите на Макрон