НОВИНИ

Големите съюзници в НАТО подкрепят Рюте за генерален секретар, Румъния предлага Йоханис

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
10:52, 23.02.2024
Чете се за: 02:50 мин.
По света
големите съюзници нато подкрепят рюте генерален секретар румъния предлага йоханис
Снимка: БТА
Слушай новината

САЩ, Великобритания, Германия и Франция подкрепят кандидатурата на нидерландския премиер в оставка Марк Рюте за следваш генерален секретар на НАТО, стана ясно след изявления от столиците през последните дни.

Президентът Байдън категорично подкрепя кандидатурата на премиера Рюте за следващ генерален секретар на НАТО, заяви вчера американски представител пред Ройтерс. Великобритания също е изразила категорична подкрепа. Говорител на германското правителство също заяви, че канцлерът Олаф Шолц също подкрепя кандидатурата на нидерландския политик. Рюте има и подкрепата на Еманюел Макрон, с когото има традиционно добри отношения. И двамата са част от партията на европейските либерали.

Марк Рюте е един от най-дългогодишните премиери в Европа, той е министър-председател на Нидерландия от 2010 г. насам и се радва на подкрепата на голяма част от европейските и световни лидери.

Очакванията са генералният секретар на НАТО да бъде избран преди срещата на върха на лидерите от Алианса през юли във Вашингтон и преди европейските избори. Според правилата на Пакта той трябва да бъде избран с единодушие от всички съюзници.

Въпреки подкрепата от големите съюзници в НАТО, кандидатурата на Рюте все още окончателно решена. Турция още не е заявила дали ще подкрепи Рюте. Не е ясно и каква ще бъде позицията на Унгария, която единствена все още не е ратифицирала присъединяването на Швеция към НАТО. През годините Рюте беше един от най-големите критици на Виктор Орбан и опитите му да шантажира останалите държави в ЕС чрез поставянето на вето върху важни решения, които изискват единодушие.

Вчера стана ясно, че Румъния също е на различна позиция. Румънски медии съобщиха, че Букурещ е информирал съюзниците от НАТО, че възнамерява да предложи президента Клаус Йоханис за генерален секретар на Алианса. Нидерландия дълги години спираше Румъния и България по пътя им към Шенген. София засега не е обявила официално дали смята да подкрепи кандидатурата на Рюте.

Ако Рюте бъде избран за генерален секретар на НАТО, той ще бъде четвъртият нидерландец на поста.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лука Дончич изригна с 41 точки за успеха на Далас над Финикс в НБА
Лука Дончич изригна с 41 точки за успеха на Далас над Финикс в НБА
Пеевски: Всички танцуват по малката бъбрива Шехерезада Христо
Пеевски: Всички танцуват по малката бъбрива Шехерезада Христо