"Гугъл" блокира 18 млн. имейла на ден с фалшиви новини за коронавируса

от БНТ , Източник: БГНЕС
15:24, 17.04.2020
Чете се за: 01:05 мин.
Общество
гугъл блокира млн имейла ден фалшиви новини коронавируса
Снимка: БГНЕС

Измамници изпращат всеки ден по 18 милиона имейла с фалшива информация за Covid-19 на потребители на Gmail, съобщи "Гугъл".

Технологичният гигант казва, че пандемията е довела до експлозия от кибератаки, при които престъпниците се опитват да подмамят потребителите да разкрият лични данни.

Компанията заяви, че блокира повече от 100 милиона „зарибяващи“ имейли на ден. През изминалата седмица почти една пета са били фалшиви имейли, свързани с коронавируса.

ИТ компаниите твърдят, че вирусът може да е най-голямата „зарибяваща“ тема някога.

Gmail на Гугъл се използва от 1,5 милиарда души.

На хората се изпраща огромно разнообразие от имейли, които се представят като информация от Световната здравна организация (СЗО), в опит да убедят жертвите да изтеглят софтуер или да даряват за лъжливи каузи, съобщава Би Би Си.

Киберпрестъпниците също се опитват да извлекат полза от правителствените пакети за подкрепа, като имитират публичните институции.

Гугъл твърди, че инструментите му са в състояние да блокират повече от 99,9% от имейлите да достигнат до своите потребители.

Ръстът на фалшиви новини за коронавируса се регистрира от няколко компании за киберсигурност.

„Barracuda Networks“ заяви, че наблюдава 667% увеличение на злонамерени имейли по време на пандемията.

Измамници изпращат фалшиви имейли и текстови съобщения, които твърдят, че са от правителството на Обединеното кралство, СЗО, Центъра за контрол и превенция на заболяванията и дори отделни американски служители, включително президента Тръмп.

"Пандемията от коронавируса е силно емоционална тема в момента и киберпрестъпниците ясно знаят това. Те се надяват, че нормалният човек може да е по-склонен да последва линкове или да следва лоши инструкции, ако използва тази примамка“, твърди независимият изследовател по сигурността Скот Хелм.

Изследователите са открили и злонамерени уебсайтове и приложения за смартфони, базирани на истински коронавирусни ресурси.

Злонамерено приложение за Андроид твърди, че помага да се проследи разпространението на вируса, но вместо това заразява телефона и изисква плащане за възстановяване на устройството.

Миналата седмица Националният център за киберсигурност и Министерството на вътрешната сигурност на САЩ проведоха съвместна консултация.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Нормализирано е движението на влаковете от Централна гара София
Нормализирано е движението на влаковете от Централна гара София
Централна автогара в София затвори до вторник
Централна автогара в София затвори до вторник