НОВИНИ

Хиляди се катерят по активен индонезийски вулкан за ритуално жертвоприношение (Снимки)

хиляди катерят активен индонезийски вулкан ритуално жертвоприношение снимки
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
17:04, 26.06.2021
Чете се за: 02:30 мин.
По света
Слушай новината

Хиляди поклонници се втурнаха по склоновете на активен индонезийски вулкан, за да хвърлят добитък и други дарения в тлеещия му кратер във вековна религиозна церемония, съобщи Агенция "Франс прес".

Всяка година хора от племето Тенгер се събират от околните планини, за да хвърлят плодове, зеленчуци, цветя и дори добитък като кози и пилета в кратера на планината Бромо като част от фестивала Ядня Касада.

Дълга редица поклонници, някои с преметнати през гърба кози, се отправят към върха с надеждата да угодят на предците и индуистките богове - и да донесат просперитет на своите общности.

Стоейки на стръмните склонове на кратера, други селяни - които не са членове на племето Тенгер - се опитват да хванат жертвоприношенията с помощта на мрежи и саронги, преди те да изчезнат в извиващия се дим.

Това технически не е част от ритуала, но отразява местните призиви да не се разхищава наличното.

Съботният ритуал бележи втория фестивал Ядня Касада, откакто пандемията се стовари върху Индонезия.

"Не може да се проведе на друго място или да се направи виртуално“, каза Бамбанг Супрапто, ръководител на сдружението на индуистката общност в района. "Но организаторите прилагат строги здравни протоколи и те са тествани за вируса, за да можем да защитим всички присъстващи."

Едномесечният фестивал датира от легендите от 15-и век за кралството на яванската индуска принцеса Маджапахит и нейния съпруг. Неспособни да раждат деца след години брак, двойката моли боговете за помощ. Молитвите им били чути и им били обещани 25 деца, стига да се съгласят да жертват най-малкото си дете, като го хвърлят в планината Бромо. Легендата разказва, че този син с готовност скочил във вулкана, за да гарантира просперитета на хората Тенгер. Традицията на жертвоприношенията продължава и до днес, макар че сега хората от Тенгер принасят в жертва част от реколтата си и селскостопанските животни вместо хора.

СНИМКИ: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гръмотевична буря изкорени дървета и повреди покриви на къщи в Унгария
Гръмотевична буря изкорени дървета и повреди покриви на къщи в Унгария
Станишев: Надявам се служебното правителство да представи финализирания План за България
Станишев: Надявам се служебното правителство да представи финализирания План за България