НОВИНИ

Христо Христов донесе втори медал за България от световното по вдигане на тежести в Рияд

христо христов донесе втори медал българия световното вдигане тежести рияд
bnt avatar logo
от БНТ
22:11, 16.09.2023
Чете се за: 02:45 мин.
Спорт
Слушай новината

Щангистът Христо Христов донесе второ отличие на България от световното първенство по вдигане на тежести в Рияд, Саудитска Арабия, след като спечели сребро в движението изхвърляне в категория до 109 кг.

Надпреварата започна добре за варненеца, който в първия си опит изхвърли 176 кг, а във втория се справи и със 181 кг, което се оказа напълно достатъчно за второто място в движението, въпреки че нашето момче не успя в последното си качване на подиума на 184 кг.

В изтласкването участникът на Игрите в Токио 2020 се справи успешно с тежести от 205 и 211 кг, но отново не успя при третия си опит 215 кг.

Така, Христо Христов приключи с общ сбор от 392 кг, който за съжаление не му позволи да се включи в битката за разпределение на медалите в двубоя.

Шампион стана Акбар Джураев с двубой 415 кг (189 кг + 226 кг), а втори остана неговият сънародник Руслан Нурдинов с 407 кг (180 кг + 227 кг). Трети се нареди представителят на Азербайджан Дадаш Дадшбайли с 403 кг (180 кг + 223 кг).

По този начин България приключва своето участие на планетарния шампионат в Саудитска Арабия с общо два сребърни медала в отделните движения - на Божидар Андреев в изтласкването в категория до 81 кг и на Христо Христов в изхвърлянето при 109-килограмовите.

Отделно Иван Димов се нареди шести в олимпийската категория до 61 кг. С двубоя си от 293 кг българинът се нарежда на шестата позиция във временното класиране в олимпийската квалификация, като почти сигурно представителят на школата от Сопот заслужи виза за Игрите в Париж 2024.

Божидар Андреев (81 кг) също е в квотите, както и Карлос Насар (89 кг), заемащ втората позиция в пресявките за Игрите.

До края на квалификациите за момчетата на старши треньора на националните ни отбори Иван Иванов предстоят Световните купи в Доха, Катар (04-14 декември) и в Пукет, Тайланд (02-11 април), както и европейското първенство през февруари догодина.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Либийските власти разследват срутването на язовирните стени след опустошителното наводнение
Либийските власти разследват срутването на язовирните стени след опустошителното наводнение
Гол дълбоко в добавеното време спаси Лудогорец от загуба срещу Ботев Пд
Гол дълбоко в добавеното време спаси Лудогорец от загуба срещу Ботев Пд