НОВИНИ

Има ли незаконна сеч в частен имот в столичния кв. "Лозенец"?

Алекс Донев
от Алекс Донев
07:16, 14.03.2023
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

Жители на столичния район "Лозенец" забелязват преди дни, че в частен имот се изсичат големи дървета. Това поражда въпроси дали случващото е съгласувано с районната администрация и спазен ли е законът.

"Жители са забелязали изсичането на дървесина. Преди дни бях сигнализиран от хора, които работят в околните бизнес сгради, за рязане на дървета. Когато дойдох тук в неделя, видях купчина от големи дънери, които бяха отрязани, по-нататък също може да се види отрязано дърво", разказа Цанко Донков, който е получил сигналите.

"Наистина се виждат следи от сеч и се притесних, че може да се повтаря случаят от Борисовата градина - ако дърветата са опасни, нека ги премахнат, но после да бъдат възстановени, дали тук, дали другаде в София", призова той.

Минко Василев - управител на база в имота, разказа, че заради бурните ветрове през януари имало паднали клони и е отрязана опасна топола.

"Аз наредих тя да бъде премахната с цел да предпазя нашите наематели, предвид факта, че аз лично нося наказателна отговорност".

Той увери, че на мястото ще бъдат засадени нови здрави дървета, както и че фирмата му многократно е изразявала готовност безвъзмездно да предостави сума за залесяване.

Заместник-кметът на "Лозенец" Витан Влахов коментира, че в общината не са получавали сигнали за отсечените дървета.

"Всички дървета, съгласно наредбата на Столична община за изграждане и поддържане на зелената система, би трябвало да бъдат защитени и да бъде забранено премахването им. Премахването по изключение се извършва по преценка на районния специалист - еколог. Дърветата могат да бъдат премахнати по негова преценка, след като се подаде заявление от собственика, след предоставяне на документа, че той е собственик, както и съгласие на останалите собственици".

В случая обаче такова разрешително няма. По думите на зам.-кмета със становището на районния еколог се определя и компенсацията - т.е. колко нови дървета трябва да бъдат засадени.

"Хората, когато забележат, че някъде се посяга на растителността, да сигнализират в полицията, така че да може да се реагира мигновено и да се предотвратят неправомерни действия. Когато някой е забелязал впоследствие, е по-трудно да се установи кой го е направил, но ние сме веднага на място, за да констатираме какво се е случило и съответно да се съставят протоколи и актове".

Вижте още в прякото включване

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ефрейтор и бременната му жена са заловени да превозват мигранти
Ефрейтор и бременната му жена са заловени да превозват мигранти
167 нови случая на COVID-19
167 нови случая на COVID-19