НОВИНИ

Италия разреши отново на либийски самолети да летят над страната след 10-годишна забрана

италия разреши отново либийски самолети летят страната годишна забрана
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
16:49, 09.07.2023
Чете се за: 01:45 мин.
По света
Слушай новината

Италия вдигна десетгодишната си забрана либийската гражданска авиация да използва италианското въздушно пространство, като първите полети ще започнат през септември. Това предаде Ройтерс, като се позова на днешно изявление на либийското правителство.

В момента има няколко авиокомпании, които изпълняват полети от и до Либия, страна, която от повече от десетилетия е завладяна от хаос и конфликти след свалянето от власт на Муамар Кадафи през 2011 г.

Италианската министър-председателка Джорджа Мелони информира днес либийския си колега Абдел Хамид Дбейба за решението си за отмяна на забраната, съобщи в изявление либийското правителство.

Решението беше огласено след среща между либийски и италиански представители и след като технически екипи от двете страни обсъдиха резултатите от посещение на място през май за "проверка на процедурите за безопасност на либийските летища", се казва в съобщението.

Полетите от Либия отдавна са ограничени до дестинации като Тунис, Йордания, Турция, Египет и Судан, а Европейският съюз забрани достъп на либийската гражданска авиация до неговото въздушно пространство.

Либийските и италианските власти се споразумяха полетите да се извършват от един превозвач от всяка страна, се уточнява в изявлението.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Виктория Коева: За нас да играем на световното първенство по волейбол до 19 г. е привилегия и предизвикателство
Виктория Коева: За нас да играем на световното първенство по волейбол до 19 г. е привилегия и предизвикателство
Андреа Буратини: Трудното тепърва започва
Андреа Буратини: Трудното тепърва започва