НОВИНИ

Италия ще намалява отоплението през зимата, за да пести газ

италия намалява отоплението зимата пести газ
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
17:27, 06.09.2022
Чете се за: 01:35 мин.
По света
Слушай новината

Италия ще ограничи отоплението в домовете и офисите през зимата, за да пести газ и да намали рисковете от недостиг при евентуалното пълно спиране на руските газови доставки, предаде Ройтерс.

Планът на правителството предвижда температурата в жилищните и обществените сгради да бъде фиксираната на 19 градуса, с един по-ниско от предвижданото досега, а в сградите с промишлено предназначение - на 17 градуса. Отоплението освен това ще бъде включвано с час по-малко всеки ден.

Властите в Рим освен това водят преговори с асоциацията на индустриалците "Конфиндустрия" за допълнително доброволно намаляване на потреблението на газ от бизнеса.

Италия се надява мерките да намалят консумацията на газ с 3,2 милиарда куб. метра за периода август-март, а други 2,1 милиарда да бъдат спестени, като за производството на електричество бъдат използвани алтернативни горива.

Тези и някои допълнителни мерки би трябвало да осигурят заложеното от ЕС като цел намаление на потреблението на газ с 15 на сто спрямо нивото от миналата година. В началото на годината Италия внасяше около 40 на сто от газа, който потребяваше, от Русия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шагоян: ЦСКА е моят нов дом
Шагоян: ЦСКА е моят нов дом
Лоши атмосферни условия прекъснаха преплуването на Гибралтарския проток на Цанко Цанков
Лоши атмосферни условия прекъснаха преплуването на Гибралтарския проток на Цанко Цанков