НОВИНИ

Иван Гешев подчерта добрата комуникаиция с Лаура Кьовеши на конференция в Люксембург

иван гешев подчерта добрата комуникаиция лаура кьовеши конференция люксембург
bnt avatar logo
от БНТ
17:00, 01.06.2022
Чете се за: 03:07 мин.
По света
Слушай новината

Главният прокурор на Република България Иван Гешев е в Люксембург по покана на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши. Посещението е в рамките на конференция „Европейската прокуратура в действие: през преодоляване на трудностите и допринасяне на добавена стойност“, посветена на първата годишнина от началото на дейността на Европейската прокуратура.

В изказването си пред форума Лаура Кьовеши е отбелязала постиженията на ръководената от нея институция. Тя подчертала отговорността на Европейската прокуратура носи по отношение на предоставената ѝ компетентност, мотивирала магистратите за постигане на по-добри резултати в работата им. Институцията е изградила ползотворни и стабилни отношения с всички правоохранителни органи, благодарение на оказаната подкрепа от главните прокурори на държавите, участващи в засиленото сътрудничество с Европейската прокуратура.

Лаура Кьовеши е изразила и своята висока оценка за усилията на участващите 22 държави по изграждането на пряка връзка с Европейската прокуратура с цел по-бързото започване на наказателни преследвания и предотвратяване на престъпления срещу финансовата система на ЕС.

Във видеообръщение европейският комисар по правосъдие г-н Дидие Рейндерс е подчертал безспорния принос на екипа на Лаура Кьовеши за защита на бюджета на Европейския съюз. Той насърчи всички държави членки да си сътрудничат с Европейската прокуратура в интерес на общите приоритети на ЕС.

В изказване пред журналисти главният прокурор Иван Гешев изрази удовлетворението си от съвместната работа на Прокуратурата на Република България и Европейската прокуратура в духа на общите цели и професионализъм. България е водеща по брой на изпратените по компетентност на Европейската прокуратура казуси, като голяма част от делата са изпратени от ПРБ. Това налага и необходимостта от непрекъсната координация и ефективно преодоляване на предизвикателствата, произтичащи от различията в правните системи и нормативна уредба на участващите държави.

Иван Гешев подчертава добрата комуникация между него и европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, която спомага за своевременното решаване на текущи въпроси по дела, изпратени от българската на Европейската прокуратура.

Работната програма на събитието включи дискусия относно начините за подобряване на прилаганите способи за разкриване и разследване на финансови престъпления в контекста на компетентността на Европейската прокуратура. Конференцията завърши с обмяна на мнения и препоръки за задълбочаване на партньорството между националните органи по наказателни въпроси и партньорските организации. Всички участници се обединиха около мнението, че с работата си Европейската прокуратура се е наложила като основен партньор на националните органи по противодействие на престъпленията срещу европейския бюджет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Въпросът с РСМ не може да се реши до края на френското председателство, заяви министър Генчовска
Въпросът с РСМ не може да се реши до края на френското председателство, заяви министър Генчовска
СРС отмени заповедта за задържане на Владислав Горанов
СРС отмени заповедта за задържане на Владислав Горанов